Što je sve BBŽ ‘ugurala’ u Razvojni sporazum Sjever vrijedan 15 milijardi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u srijedu na svečanoj sjednici Županijske skupštine u Varaždinu te naglasio kako će Vlada, kao i dosad, biti uz Varaždinsku županiju i sjever Hrvatske.

Plenković je čestitao ministrici regionalnoga razvoja i fondova EU Nataši Tramišak, članovima Vlade i županima koji rade na potpisivanju Razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske.

“Taj sporazum smo prošle godine čvrsto definirali u programu Vlade, vrijedit će više od 15 milijardi kuna, a inspiriran je izvrsnim rezultatima projekta Slavonija, Baranja i Srijem”, rekao je premijer dodavši kako će Sporazum omogućiti koheziju i učinkovitu provedbu projekata.

Što on znači za Bjelovarsko-bilogorsku županiju? Razvojni sporazum nosi šest ključnih projekata vrijednih više od 3,7 milijardi kuna!

Najveći je svakako infrastrukturni projekt brze ceste Bjelovar-Virovitica. Procijenjen je na 1,5 milijardi kuna! Kako stoji u obrazloženju, „proveden je postupak procjene utjecaja na okoliš, a predmetna dionica omogućiti će gospodarski i demografski razvoj područja koja su od strateškog značaja za sveukupni razvitak Republike Hrvatske.“

Drugi po vrijednosti projekt je opremanje i prenamjena prostora Opće bolnice Bjelovar vrijedan čak 800 milijuna kuna. Ne treba nikome objašnjavati da nova zgrade sama po se bi nije dovoljna, da treba nabaviti brojnu novu opremu, a osim toga, planirano je i „stavljanje u funkciju starog dijela bolnice“.

Program Eko turizam 360 predviđa rekonstrukciju i dogradnju smještajnih kapaciteta, rekonstrukciju i gradnju sportskih terena, izgradnju 4 interaktivno – kreativnih, posjetiteljskih centara te razvoj cikloturizma. Taj je projekt vrijedan 400 milijuna kuna.

Na njega se nadovezuje i projekt Daruvarske toplice – razvoj posebnog oblika zdravstvenog turizma kroz dogradnju i uvođenje novih sadržaja, a za njega država osigurava 380 milijuna kuna.

BBŽ je planirala i uspjela „progurati“ i dva važna projekta za Bjelovarski sajam u ukupnoj vrijednosti 420 milijuna kuna. Tu je gradnja distribucijskog centra, odnosno skladišnih kapaciteta za prihvat i skladištenje pokvarljivih proizvoda (predviđeno je 5.000 tona) te objekata za sortiranje, pakiranje i distribuciju. Drugi dio odnosi se na uređenje sajamskog prostora, uređenje vanjskog i unutarnjeg izložbenog prostora i okoliša (konferencijske i prezentacijske dvorane, ureda, CO WORK prostora te rekonstrukcija smještajnih kapaciteta za izlagače – hotel).

Rezervni projekt BBŽ je razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima nema dostatnog komercijalnog interesa za ulaganja u tu vrstu infrastrukture čime se želi postići  da širokopojasne mreže budu dostupne pod jednakim uvjetima svim operaterima i pružateljima usluga. Njegova je vrijednost 210 milijuna kuna.

Župan Marko Marušić vrlo je zadovoljan  sporazumom koji je dogovoren i trebao bi biti potpisan: „Prošli su nam svi ključni projekti i stvarno imamo razloga slaviti. Sljedećih dana kreću potpisi po resornim ministarstvima. Ipak, to nije sve i ovih dana imamo razgovore oko nekih drugih investicija u Županiju, ali ne želim reći pojedinosti dok ne obavim potrebne razgovore“, rekao je župan.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!