Beljan (DHSS): Prodaja Vodoprivrede Daruvar po ovoj cijeni moj glas neće dobiti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na prvoj sjednici županijske skupštine kada je Vodoprivreda Daruvar bila izvanredna točka dnevnog reda dogovorili smo sa direktorom da nam mora dostaviti minimalno tri varijante stabilizacije rada ovog poduzeća. Nažalost, pratimo u medijima da postoje tri varijante, a one su: prodaja, prodaja i prodaja, rekao nam je Ivan Beljan, povjerenik DHSS-a  za BBŽ i član Županijske skupštine.

Ako se povijesno vraćamo unazad, vidimo da je županija nekoliko puta spašavala Vodoprivredu sa dokapitalizacijama firme sa višemilijunskim iznosima. U međuvremenu se direktor pohvalio skupa s bivšim županom da je dobio posao aglomeracije Pakrac-Lipik u iznosu 30 mil.kn i time izvukao poduzeće iz problema.

Ovih dana ta ista Vodoprivreda napušta izgradnju vodovoda u Dežanovcu (Trojeglava- Goveđe Polje) koje je gradila do sada 10 godina i sada ga je nemoćna završiti. Nesređeno stanje u poduzeću, prijetnja sa 150 radnih mjesta, zahtjev za brzom prodajom ne ulijeva povjerenje u upravu poduzeća, rezolutan je Beljan.

Od te prve županijske sjednice do danas, nas kao koalicijske partnere DHSS, nitko ne informira o stvarnom stanju u poduzeću. Ako nas budu “pritisnuli uz zid, vremenski” sa zahtjevom za hitnu prodaju ili gubitak radnih mjesta, moju potporu ne mogu dobiti, odlučan je povjerenik DHSS-a, inače član vladajuće koalicije zajedno s HDZ-om i HSLS-om.

Beljan objašnjava da politika DHSS-a nije rasprodaja svega što imaš, nego sačuvati svoju kuću, njivu i dionice poduzeća. Tako je prošla županijska vlast, prodala vrijedne dionice Cesta d.d. Bjelovar pod čudnim pravno-sudskim okolnostima. U međuvremenu pod tiho je Radnik Križevci posto većinski vlasnik Hidroregulacije Bjelovar da se to nas u županijskoj skupštini nije ni informiralo. Sada prodati 51 posto Vodoprivrede Daruvar za nepunih 16 milijuna kuna smatram neprihvatljivim kaže Beljan i objašnjava da su u sastavu Vodoprivrede i ribnjaci u Končanici površine 1360 hektara. „Meni kao skupštionaru nije poznato je li zemlja u vlasništvu Vodoprivrede ili u koncesiji na 50 godina, no minimalna njezina vrijednost je 1360 x 10000 m² x 3,5 kn/m² = 47.600.000 kn. Ako pridodamo tome da Vodoprivreda Daruvar ima ekskluzivno pravo samo ona kositi i održavati kanale (veće kategorije) za Hrvatske vode u iznosu cca 50 milijuna kuna/četiri godine.

Uz sve to prodajemo brend Vodoprivrede i Ribnjačarstva Končanica, kao i stručni kadar i ostale nekretnine, strojeve i opremu“.

Nisam informiran tko je procijenio 51% za 16 mil.kn. Žao mi je ako će se dogoditi da i ovu firmu prodamo drugome kao što je Bjelovar i sada navodno Daruvar prodao svoj biznis plina, kaže Beljan i zaključuje da bi volio da Vodoprivreda Daruvar ostane u vlasništvu županija, gradova, općina na kojem vrše uslugu košnje i održavanja kanala.

“Ako se ova uprava ne može snalaziti u trenutnoj situaciji, molio bih ih da ovo naše blago ne prodaju za male iznose, odnosno da svoje mjesto u upravi ustupe drugima”, zaključuje Ivan Beljan (DHSS).


PODIJELI S PRIJATELJIMA!