Kako je propala najjača stranka u gradu. Ima li spasa?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Što se u samo četiri godine dogodilo s bjelovarskim HDZ-om? Ne tako davne 2017. godine lista te stranke osvojila je 3.365 glasova ili 27,28 posto čime su stekli pravo na osam vijećnika. Nositelju liste i ujedno kandidatu za gradonačelnika Anti Topaloviću 50-ak je glasova nedostajalo za drugi krug i pripetavanje s Dariom Hrebakom.

Od najjače liste u Gradskom vijeću, na ovogodišnjim izborima HDZ je spao sa 1909 glasova na 15,31 posto potpore i samo tri vijećnika.

Jedan od ključnih problema aktualnog bjelovarskog vodstva HDZ-a s Topalovićem na čelu svakako je bio u nesnalaženju pozicioniranja i izboru strategije prema koalicijskom partneru HSLS-u. Hrebakov HSLS u četiri godine narastao je od 2.000 glasova na 5.335!

Lako je hadezeovcima „tući se“ s protivnikom drukčijih svjetonazora, ali što kad ideš u utakmicu s bliskom strankom? Potpuni kaos u glavama i neuvjerljivo i često nepotrebno oponiranje Hrebaku s kojim dijele vlast dovelo ih je na marginu izbora građana.

Umjesto da ponude jasnu viziju stranke za Bjelovar, definiraju ciljeve i predstave ostvariv program oslonjen na osovinu lokalna/regionalna/državna vlast, oni su pričali o cijevima za vodovod i kanalizaciju, brojali rupe na asfaltu i natjecali se u smanjenju cijene za vrtić, a na kraju je 150 djece ostalo neupisano!?

Možda je trebalo reći kako gradski HDZ vidi Bjelovar u budućnosti: grad odlično prometno povezan sa Zagrebom i Podravinom, cestom i željeznicom bez ljuljanja pola puta, grad kroz čiji najuži centar ne prolaze tegljači i šleperi natovareni trupcima, novu bolnicu opremljenu suvremenim aparatima u koju dolaze vodeći stručnjaci, grad-gradilište u kojem se koristi državni i europski novac, ali i grad studenata, grad u koji dolaze najbolji glumci i glazbenici…

Politički analitičari i s dovoljnim, a ne odličnim uspjehom, preporučili bi drukčiji pristup: možda je trebalo reći da bjelovarski HDZ neće odustati od te vizije bio na vlasti, u vladajućoj koaliciji ili u oporbi, da zna kako blizinu metropole pretvoriti iz utega u prednost… Hrebakov HSLS nije neprijatelj već partner, ali na izborima suparnik kojem treba korektiv ako ne i prednjačiti u inicijativama za bolje sutra.

Nećemo gatati za koju će se strategiju i taktiku odlučiti „Plenkovićev specijalac“ Marko Marušić ako (ili kada) preuzme bjelovarski HDZ, ali prateći njegovih prvih 100 dana na mjestu župana, može se očekivati da će ponuditi viziju budućnosti Bjelovara koju Bjelovarčani priželjkuju.

Bez obzira na partnerstvo s HSLS-om i osobno prijateljstvo s Hrebakom, Marušića očekuje težak i neprekidan rad sa svojim timom u korektnoj suradnji, ali kad će trebati – i u suparništvu. Sudeći po dosadašnjim potezima, može se očekivati da će se Marušić znati boriti i izboriti za ostvarenje postavljenih ciljeva koji će kod građana učvrstiti potporu njemu i vratiti povjerenje u njegovu stranku.

U krajnjoj liniji, umjesto da u političkim koalicijama po hrvatskom iskustvu gdje veća riba pojede manju ribu i ispljune kosti, brojni primjeri iz zapadnih demokracija dokazuju da su takva partnerstva moguća, održiva i najviše funkcionalna ako postoje dva ravnopravna partnera. Možda se Plenković, svjestan Hrebakove snage u svom gradu i Županiji, upravo zbog toga odlučio baš za takvog „specijalca“.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!