Novotni Golubić i Lukić otkrivaju zašto je novi popis stanovništva važan za nacionalne manjine

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Popis stanovništva koji je upravo započeo u Hrvatskoj od iznimne je važnosti za nacionalne manjine jer o udjelu deklariranih pripadnika određene manjine ovisi u kojoj će mjeri i na koji način ista ta manjina participirati u svojoj zajednici. Točnije, za participaciju u županijskoj vlasti, potrebno je minimalno 5 posto pripadnika određene manjine u ukupnom stanovništvu županije, dok se u gradovima i općinama taj postotak penje na 15 posto. Pritom je upravo Bjelovarsko-bilogorska županija jedinstvena kao županija s najvećim brojem nacionalnih manjina koje svoje predstavnike imaju u tijelima više gradova i općina te samoj Županiji.

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine u BBŽ je živjelo 119.743 građana. Od toga, bilo je 7.552 pripadnika srpskog naroda, što čini udio od oko 6,3 posto u ukupnom stanovništvu, dok je Čeha bilo 6.287 ili oko 5,25 posto. Time su spomenuta dva naroda ostvarila pravo na zamjenike župana iz vlastitih redova. Iako će na novom popisu konkretne brojke vjerojatno biti manje nego prije deset godina, za očekivati je kako će i ukupni broj stanovnika biti manji, tako da službeni predstavnici dvaju naroda vjeruju kako sam postotak u ukupnom broju stanovnika neće značajno padati.

-Popis stanovništva, koji se ove i iduće godine provodi u velikom broju europskih zemalja, iznimno je važna tema za nacionalne manjine jer iz njega proizlaze sva prava koja manjine konzumiraju. U slučaju češke manjine to u BBŽ podrazumijeva češke vrtiće i škole koje, moram naglasiti, pohađaju i djeca iz većinskog naroda. Tu je i njegovanje kulture, običaja i tradicije kroz razna društva i manifestacije te participiranje u politici – pojašnjava Tanja Novotni Golubić, zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana za češku nacionalnu manjinu.

Isto vrijedi i za srpsku manjinu zbog čega je izuzetno važno da se građani tijekom popisa stanovništva jasno izraze prilikom dijela upitnika koji se odnosi upravno na nacionalnost.

-Svakodnevno smo u kontaktu s građanima kojima nastojimo dati do znanja koliko je važno da se izjasne kao pripadnici određene nacionalne manjine. Kod nekih od njih, prvenstveno kod Srba, još uvijek postoji određena bojazan oko izjašnjavanja, među ostalim i zbog raznih negativnih kampanja koje se provode kroz medije. No, važno je naglasiti kako je taj podatak prilikom popisa stanovništva intiman, osoban i povjerljiv te ga neće doznati nitko osim eventualno popisivača koji dođe u dom građana. No, ovoga puta čak se i to može izbjeći, s obzirom da se građani mogu popisati sami, putem sustava e-građani te ih ovim putem pozivam da u što većem broju to i učine – kaže Saša Lukić, zamjenik župana BBŽ za srpsku nacionalnu manjinu, dodajući kako je informacija o narodnosti u popisu stanovništva tek statistički podatak te da nije ista kao podatak u popisu birača, što građani često poistovjećuju.

Uoči popisa stanovništva upravo se srpska nacionalna manjina našla pod povećalom zbog raznih provokacija, uključujući i jumbo plakate kojima se pripadnike tog naroda pozivalo da se izjasne kao ‘hrvatski pravoslavci’. To je u startu osudila srpska zajednica. Predsjednik Srpskog narodnog vijeća BBŽ Darko Karanović ocijenio je plakate kao ‘napad na osobnost i identitet Srba’, dok zamjenik župana Lukić to drži provokacijom kojoj ne treba pridavati previše važnosti.

-Mislim da to nije dobro ni nužno u ovakvoj situaciji, a sam čin više govori o pojedincima koji stoje iza njega nego o bilo kome drugome – smatra Lukić.

Iako im je važno da i na novom popisu zadovolje postotak potreban za participiranje u političkom i društvenom životu zajednice u kojoj su njihovi narodi prisutni stoljećima, zamjenici župana Lukić i Novotni Golubić pozivaju građane da se izjasne onako kako se osjećaju.

-Pritom valja imati na umu kako će ovaj popis stanovništva biti važan, ne samo za idućih deset godina, nego i duže, jer je pitanje hoće li se sljedeći provoditi na ovakav ili neki drugi način – zaključuje Novotni Golubić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!