ŽUC ne želi financirati cestu koju je načelnik s bivšim ravnateljem dogovorio ‘na lijepe oči’, poslali mu i inspekciju!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KAPELA – Ovih dana zapelo je u komunikaciji između Općine Kapela i ŽUC-a Bjelovarsko-bilogorske županije. Razlog? Lokalna cesta LC37022, dionica Starčevljani zbog radova na izgradnji sustava sanitarne odvodnje naselja Starčevljani.

Na predmetnoj dionici skinut je asfalt u punoj širini bez suglasnosti ŽUC-a te investitor nije ispunio uvjete po izdanoj Suglasnosti za izvođenje radova. Potvrdila nam je to ravnateljica ŽUC-a Nataša Koronc.

– Općina Kapela poziva se na bivšeg ravnatelja ŽUC-a Mladena Marušića s kojim se načelnik Danijel Kovačec dogovorio da ŽUC sufinancira sanaciju ceste nakon postavljanja kanalizacije. Problem je što je to bilo dogovoreno samo usmeno, bez ikakvog potpisanog sporazuma ili ugovora. Međutim, to s naše strane nije moguće jer je obveza sanacije investitora, a ne upravitelja. Mogu stoga potvrditi da ŽUC definitivno neće sanirati tu cestu, a uostalom, radovi se nisu izvodili po uvjetima ŽUC-a – rekla je Koronc.

S obzirom na to da nisu poštivani uvjeti po izdanoj Suglasnosti za izvođenje radova i da se nije postupilo po nalogu ŽUC-a da se sanira sva šteta uzrokovana izvođenjem radova, Koronc nam je potvrdila da je prošli tjedan cestu pregledala prometna inspekcija ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te da se očekuje izdavanje rješenja. Navedena dionica do sanacije je zbog sigurnosti prometa privremeno zatvorena za sav promet, osim stanara, a promet se odvija obilaznim pravcima.
Kada smo pitali načelnika Kovačeca je li u Kapeli bila prometna inspekcija, nije nam rekao ni da je to istina, a niti da nije, već samo da to moramo pitati ŽUC jer se radi o njihovoj cesti.

-Kanalizacija se radi, napravljeno je 600 metara, treba napraviti još 1400 metara. U planu je da se napravi ove godine, no sve ovisi o sredstvima Hrvatskih voda koje kanalizaciju financiraju 80 posto. Plan je da se, nakon završetka kanalizacije, cesta napravi prema modelu pola-pola. Dakle, pola bi trebao platiti ŽUC, a pola Općina – rekao je Kovačec.

Dodao je Kovačec kako prema njegovim saznanjima ŽUC radi projektnu dokumentaciju za cestu, no ŽUC je to demantirao. Koronc kaže da ŽUC ne planira rekonstrukciju predmetne prometnice na kojoj se trenutno izvode radovi niti je u tijeku izrada projektne dokumentacije.

-To su njihovi planovi i njihov posao. Radi se o županijskoj lokalnoj cesti. Svake godine Vlada radi prekategorizaciju cesta, a te lokalne i županijske ceste su pod ingerencijom Županijske uprave za ceste – pojašnjava Kovačec.

Što to znači? Javne ceste se razvrstavaju u četiri skupine autoceste, državne, županijske i lokalne. Županijske se i lokalne ceste su pod ingerencijom ŽUC-a, državne pod ingerencijom Hrvatskih cesta, a nerazvrstane su pod ingerencijom lokalne samouprave. To znači da je obveza upravljanja pod ŽUC-em. No, s obzirom na to da se na spornoj dionici radi o izvođenju radova, sanacija nakon izvođenja radova ide na teret investitora radova.
– Riječ je o dotrajaloj cesti širine četiri metra koja ne dozvoljava tehničke uvjete pa bi ŽUC tako i tako trebao ulagati u takve ceste jer županijske ceste ne bi trebale biti četiri metra. Postoji pravilnik po kojem se te ceste rade. Mi smo rekli da smo nakon izgradnje kanalizacijske mreže spremni sufinancirati tu županijsku lokalnu cestu kako bi se ona proširila. Hoće li oni to raditi ili ne, to ovisi o njima. Ako neće, mi ćemo cestu vratiti u prvotno stanje i to je to. Sve u svemu, spremni smo njihovu cestu sufinancirati – poručuje načelnik Kovačec.

Već je na početku teksta jasno rečeno da ŽUC cestu ne planira sufinancirati pa će, čini se, Općina na kraju stvar morati riješiti sama.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!