Marušićevih prvih sto dana: Jad, čemer, ali i perspektiva

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

– Iza nas je sto dana od kada smo preuzeli odgovornost za vođenje županije, rekao je Marko Marušić, župan Bjelovarsko-bilogorske županije podnoseći svojevrsnu inventuru prvih dana vlasti novinarima nakon osvojenih izbora u svibnju.

Naglasio je da radi u skladu s načelima koja je prezentirao u kampanji, da ima partnerski odnos sa svim gradovima i općina na području županije. „Imali smo zajednički kolegij s gradonačelnicima i načelnicima i komunikacija je ostvarena na svakodnevnoj razini, a slijedeći kolegij predviđen je za 27. rujna na temu korištenja europskih sredstva, ali i rješavanja problema u zdravstvenom sustavu“, rekao je Marušić i dodao da je  uvidom u županijske financije zatekao nezavidnu situaciju, stao na kraj megalomanskom trošenju županijskog novca na nepotrebne stvari poput kupnje novih mobitela te održavanja preglomaznog voznog parka.

-Proračun za 2021. godinu je nerealno planiran što dokazuju i prihodi koji su u proračunu „napuhani“, a sve s ciljem kako bi se opravdali nerazumni rashodi, rekao je Marušić i upozorio na poteškoće vezane uz likvidnost Županije.

Dodao je da se bivša vlast zaduživala ne brinući se kako će taj novac vratiti, ukupna godišnja obveza Županije može iznositi 20% ostvarenih prihoda, a ona je danas preko 40%.

Samo prema podacima šestomjesečnog poslovanja korisnika, odnosno zdravstvenih ustanova za 2021. godinu iskazan je gubitak u iznosu od čak 153 milijuna kuna.

Župan se osvrnuo i na način financiranja OB Bjelovar za koji je rekao da je neodrživ  i da ugrožava cijeli zdravstveni sustav. Naime, u idućim godinama rate kredita penju se i do 18 milijuna kuna i Županija takvo zaduženje ne  može pratiti.

– Obavio sam već sastanke u Ministarstvu zdravstva i financija vezane uz sufinanciranje države, a uskoro će se održati i sastanak s premijerom Plenkovićem koji je i za zadnjeg posjeta županiji dao potporu županijskim projektima posebice istaknuvši brzu cestu do Bjelovara te novu zgradu Opće bolnice Bjelovar, rekao je.

Među nerazumnim troškovima spomenuo je i troškove gradnje nove zgrade Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u iznosu od 30 milijuna kuna za koje nije aplicirano na EU fondove.

Posebno je naglasio da se posljednjih sto dana intenzivno radilo na  Razvojnom sporazumu sjever koji će se uskoro potpisati s Vladom RH, a u kojemu će se naći pet županijskih projekata vrijednih oko 2 milijarde kuna. U to ulazi opremanje nove zgrade bolnice i stavljanje u funkciju starog dijela bolnice, projekt razvoja turizma, ulaganja u Daruvarske toplice, izgradnja regionalnog distributivnog centra te revitalizacija  prostora Bjelovarskog sajma.

Govoreći o kadrovskim promjenama, Marušić je rekao kako je za imenovanja jedini uvjet stručnost i odgovornost pa većina novih direktora i ravnatelja nema stranačku iskaznicu.

Zaključio je da je cilj nove uprave podizanje Bjelovarsko-bilogorske županije s dna ljestvice hrvatskih županija, ostvarenje ubrzanog razvoja i osiguravanje uvjeta da naši mladi ostaju živjeti i raditi u našoj županiji.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!