Pandemijska 2020. je stabilna, ali 2021. ljuljaju problemi u stočarstvu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Unatoč teškoj pandemijskoj godini gospodarska situacija je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u 2020. bila dobra, a financijski pokazatelji bude optimizam, čulo se na proširenoj sjednici Gospodarskog vijeće Županijske komore Bjelovar. 2.260 poduzetnika je lani zapošljavalo 15.199 radnika, a to je 140 zaposlenih više nego 2019.. Ukupno su uprihodovali 8,2 milijarde kuna što je neznatnih 0,1 posto manje nego 2019. dok su istovremeno rashodi iznosili 7,9 milijardi kuna i srezani su za 0,9 posto. Dobit je pri tome ostvarilo gotovo 69 posto županijskih poduzetnika.

-Ukupna neto dobit nakon oporezivanja za 2020. je 366 milijuna kuna što je značajno povećanje. To je u odnosu na 2019. veće za 22,1 posto – navodi predsjednik Županijske komore Bjelovar Jakov Čorić.

Investicije su istovremeno bile 158,2 milijuna kuna. One su u usporedbi s 2019-om 4,8 posto manje, ali to, ističe Čorić, ne treba brinuti.

-To vam je kod investicija tako. Imate presjeke kroz godinu, pa je u nekoj više, u nekoj manje, ali treba gledati neki trend ili događanja kroz tri godine – napominje predsjednik Županijske komore Bjelovar.

Gospodarska situacija je sve u svemu stabilna što se ne bi moglo reći za stanje u stočarstvu ove godine. Suša i disbalans cijena stočne hrane i ostalih ulaznih troškova s onim što stočari dobiju za svoje proizvode je opasno zaljuljala taj sektor. Tako nešto se, kaže Čorić, ne pamti. Samo tov junadi trpi 450 milijuna kuna gubitka, pa je dio tovljača već stavio ključ u bravu.

-Mi nadomak Bjelovaru imamo pet do šest naših kolega koji su u posljednja tri, četiri mjeseci prestali proizvoditi, konkretno prestali su toviti junad – upozorava Toni Raič.

Stoga su nužne kratkoročne mjere pomoći kao i one dugoročne kakve primjerice imaju Francuska i Slovenija koje potiču stočare na obnovljive izvore energije time što imaju položaj povlaštenog proizvođača s jednim kilovatom po jednom uvjetnom grlu.

-Godišnja proizvodnja te struje u pogonu od 500 kilovata za 500 uvjetnih grla je negdje 500 tisuća kilovata godišnje i to je u Sloveniji 200 tisuća eura, a u Francuskoj za to dobiju 300 tisuća eura – kaže Čorić.

To su takozvane skrivene potpore kojih u Hrvatskoj nema, a ne promijeni li se nešto stočarskoj proizvodnji prijeti totalni kolaps, upozoreno je sa sjednice Gospodarskog vijeća Županijske komore Bjelovar.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!