Uskoro potpisivanje sporazuma ‘teškog’ 15 milijardi u kojem svoju priliku vidi i BBŽ

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR/KOPRIVNICA – Poslovi oko izrade finalne verzije Razvojnog sporazuma Sjever, u koji bi trebalo biti uvršteno i pet projekata iz Bjelovarsko-bilogorske županije, vrijednih oko 2 milijarde kuna, privode se kraju. Podsjetimo, programski plan za sjevernu i dio središnje Hrvatske svojevrsni je pandan daleko poznatijeg razvojnog Projekta Slavonija, a vrijedan je ukupno 15 milijardi kuna. Oosim projekata iz BBŽ, u njemu bi se trebali naći i oni iz Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije.

Da je izrada projekta u finalnoj fazi, potvrdila je i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak za vrijeme jučerašnjeg službenog posjeta Koprivničko-križevačkoj županiji.

-Zajednički Razvojni sporazum potpisat će se u ukupnom okviru od 15 milijardi kuna, a u njemu će se naći projekti koji su identificirani kao najvažniji za svaku županiju i okosnica su gospodarskog, demografskog, društvenog i svakog drugog razvoja cijele sjeverne regije. U tome je kao ključna prepoznata upravo prometna infrastruktura, odnosno brze ceste koje nedostaju u ovom dijelu Hrvatske i njih pet se planira realizirati kroz Sporazum koji je preduvjet za povlačenje sredstva iz razdoblja 2021. do 2027. godine – kazala je ministrica Tramišak, dodajući kako je na području sjevera Hrvatske važno napraviti mrežu brzih cesta. Za razliku od dionice brze ceste prema Koprivnici, koja bi trebala biti financirana kroz Razvojni sporazum Sjever, posljednja dionica brze ceste prema Bjelovaru bit će, prema ranijim najavama, financirana iz proračuna Hrvatskih cesta, a preduvjeti za početak izgradnje trebali bi biti osigurani već ove jeseni.

I dok se zbog bjelovarske trase brze ceste ne treba posezati u Razvojni sporazum Sjever, upravo kroz taj fond Bjelovarsko-bilogorska županija želi financirati druge važne projekte. Riječ je o opremanju nove zgrade bolnice i stavljanju u funkciju starog dijela bolnice, projektu razvoja turizma, ulaganju u Daruvarske toplice, izgradnji regionalnog distributivnog centra te revitalizaciji prostora Bjelovarskog sajma.

-Na raspolaganju je 24 milijuna eura, kako kroz Nacionalni plan za oporavak i otpornost, tako i kroz redovan višegodišnji financijski okvir. Rade se planovi industrijske tranzicije hrvatskih regija, plan za sjevernu regiju je u finalnoj izradi te će se ciljano raspisivati pozivi za gospodarstvenike – kazala je ministrica Tramišak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!