Hrebak: Nema zakonskog temelja za ovaj projekt, ne mogu to potpisati!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na trosatnom sastanku Gradskog vijeća s predstavnicima tvrtke PRODUZIONE ECO d.o.o. na kojem se raspravljalo o projektu vrijednom 170 milijuna kuna, na kraju je zaključeno da je problem u – jezično-pravnoj barijeri. Naime, projekt koji je trebao biti izveden u Poslovnoj zoni “Lepirac”, a koji se odnosi na recikliranje, neće moći zaživjeti jer se po hrvatskom zakonu proces pirolize smatra spaljivanjem, odnosno bila bi riječ o spalionici otpada. Kako se po drugim europskim zakonima piroliza ne tumači kao spaljivanje, investitori se očito nisu dovoljno upoznali s hrvatskim zakonodavstvom, naveo je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

-Meni je svaka investicija dobrodošla u grad, svi su poželjni, ali mora sve biti utemeljeno u zakonu. Mi ne bismo u početku ni ušli u ovu investiciju da je nismo smatrali dobrom. Investitor kaže da su došli u Grad s dobrom namjerom i ponudili investiciju koja je po njihovom mišljenju čista za okoliš i sve, no očito nisu bili dobro pravno pripremljeni za hrvatsko zakonodavstvo jer ono tu njihovu proceduru i tehnologiju tretira kao spalionicu otpada. Spalionica otpada ne može biti na području grada Bjelovara – ustvrdio je.

No, prije tog zaključka na sastanku je zaiskrilo osobito između člana uprave Komunalca Josipa Hegeda koji je dobio dojam da su investitori Bjelovaru željeli ‘podvaliti’ i opasni otpad, uz onaj neopasni. Zato ih je prozvao, no oni su mu poručili kako to nije istina te da im je želja biti zelena, čista te transparentna tvrtka. Ipak, na kraju rasprave Hrebak je rekao kako ne može protiv zakona.

-Moj potez može biti samo jedan jedini – zakonit. Ja ne mogu potpisati nešto što nije zakonski neutemeljeno. Mi smo i danas od raznih stručnjaka došli do teze da se ipak ne radi o sustavu pirolize, nego da se to po hrvatskom zakonodavstvu tretira kao spalionica otpada. Spalionica ne može biti u Bjelovaru i točka, ja to neću potpisati – zaključio je.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!