‘Zamotao me u tepih i zapalio, a susjedi su me prvo prekoračili, pa onda pomogli’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – “Napuknuće rebra. Dobro, nisi li mogla šutjeti? Ti si kriva za ovo! Ja tebe volim, sve bih napravio za tebe, a ti prema meni ovako!………….. Fraktura ručnog zgloba. Ne možeš otići od mene, ti meni moraš pomoći da budem bolji!…………….. Opekline drugog stupnja na desnom dlanu. Ma kako ne vidiš da ja ovo sve radim iz ljubavi”. Upravo je to stvarnost žrtava nasilja suočenih s lomovima i nasilnikovim opravdanjima i okrivljavanjima, a gore navedene rečenice su i dio predstave “Sigurna kuća” koja je kao dio projekta Šest glumica traži autora: Čitanje NJE, a u organizaciji Kotar teatra i Socijalne zadruge Pružimo ruke sinoć izvedena u Bjelovarskom kazalištu. Drama je nastala na temelju razgovora s korisnicama bjelovarske Sigurne kuće i njihovih stvarnih priča poput one u kojoj je nasilnik zamotao suprugu u tepih, pa zapalio i sebe i nju, a susjedi su, navodi se u predstavi, prvo prekoračili ženu i tek onda se sjetili pomoći joj. Jedna od autorica Rona Žulj se pozivu odazvala jer je nasilje, kaže, svačija priča. Potvrđuje to i druga autorica Ana Perković koju je motiviralo i to što se o nasilju uglavnom ne govori.

-Čitamo o tome kada se dogodi da je netko ubio ženu ili da je bacio djecu s balkona, ali nikada ne čitamo o jednom šamaru ili ljubomori, a tako je sve počelo – kaže mlada bjelovarska dramaturginja.

U predstavi je prikazana cijela geneza nasilja – od uvreda, ucjenjivanja do slomljenih kostiju, a to nije bilo lako iznijeti.

-To pogodi čovjeka kada to čita i nije lako to prenijeti, ali mi nekada moramo biti hladni pri tom prenošenju – kaže jedna od glumica Erna Rudnički.

Nakon izvedbe nitko nije ostao hladan, ali za senzibilizaciju javnosti je bitno o nasilju progovarati i na takav način.

-Predstava može dati i teoriju i praksu i senzibilizirati ljude. Mislim da je to najbolji način da neku tabu temu pretvorimo u nešto o čemu se može otvoreno pričati, dobiti znanje, a možda i pomoći na taj način – smatra voditeljica bjelovarske Sigurne kuće Iskrica Strčić.

Nakon predstave je održano i predavanje Ive Čatipović i Lorene Zec “Zašto ne odeš?”, a postavljen je i tepih pod nazivom “Sram te i stid bilo” umjetnice Nives Žarković koji je jučer poslijepodne bio i na bjelovarskom korzu. Na inače glamuroznom crvenom tepihu su urezane zlostavljačke poruke, a i tepih i urezivanje poruka imaju simboličku važnost.

-Ovo je zapravo tkivo društva koje tolerira nasilje, koje zatvara oči pred nasiljem i koje gura probleme pod tepih – ističe predsjednica Koordinacijskog tima udruge S.O.S. Rijeka Tina Kovačić.

I crvenim tepihom i predstavom se željelo javnost motivirati da nasilje prestane gurati pod tepih, ali i pokazati što je sve nasilje, kojim se metodama nasilnici koriste i koje su posljedice.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!