Beljan: Zbog loše reforme, prijeti nam poskupljenje vode do 50 posto!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Do 11.listopada 2021.traje e-savjetovanje za provedbu Uredbe za okupljanje uslužnih područja vodoopskrbe i odvodnje. Predstanici Grada Čazme i čazmanskih Komunalija jučer su bili na sastanku u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, gdje su iznijeli svoje stavove o ovoj, kako kažu, lošoj reformi. Osnovna prijetnja ove reforme , navodi u priopćenju za medija direktor Komunalija Ivan Beljan, nije u okrupnjavanju distributera nego u trenutnom povećanju cijena i do 50 posto te manje kvalitetnoj vodoopskrbi.

-Naša vodoopskrba bi bila sa centrom u Daruvaru za prostor Čazme, Garešnice, Grubišnog Polja, Lipika, Pakraca i pripadajućih općina. Druga područja županije bi bila Bjelovar i Đurđevac iz susjedne županije. Svi gradovi u okruženju Križevci, Đurđevac, Garešnica, Grubišno Polje, Čazma i drugi nisu za ovu lošu reformu odnosno ukidanje svojih distribucija – kaže Ivan Beljan.

Dodaje kako su sličnog stava i neki župani iz okruženja.

-Smatramo da mi manji distributeri znamo raditi svoj posao i radimo ga profesionalno kao što to i danas radi država Slovenija bez ovakvih reformi. Okrupnjavanjem smanjit će se kvaliteta usluge. Dolazit će do većih prekida vodoopskrbe, lošije sanacije puknuća i rekonstrukcije, većih gubitaka. To podrazumijeva i veću papirologija za priključak,  npr. za odlazak iz Čazme do Daruvara da bi se donijela sva dokumentaciju, potom čekanje duže od 3 mjeseca na uslugu priključka vode, kao što do sad Ludbreg čeka Varkam u Varaždinu. Da je okrupnjavanje uvijek dobro, zašto smo izlazili iz veće države u Hrvatsku ili, ne daj Bože, da je ova priprema za lakšu prodaju vodoopskrbe stranim ulagačima kao što smo imali primjer INE – navodi Beljan.

Kaže kako ova inicijativa Ministarstva traje još od vladavine SDP-a.

-Prije desetak godina sjećam se “bisera” zamjenika ministarstva Dražena Kurečića (SDP) koji je rekao: “Nije bitno da li je ovaj zakon o vodama dobar ili loš bitno je da ga ja mogu provesti u svom mandatu.” Ovo je rečeno u istoj prostoriji u kojoj smo bili i jučer, a bilo nas je onda stotinjak i danas imam nekoliko živućih svjedoka. Sve ovo do sada nije važno nego sada u Ministarstvu misle kao i 2014.godine da ne možemo povući dovoljno novca iz EU-a ako se mi manji distributeri gradova ne ugasimo. Naravno, nama u Komunalijama Čazma ovo je novi šok u poslovanju, jer ćemo morati činiti velike promjene. Smatram, ako ova loša reforma zaživi, vratit ćemo je na staro, čim dobijemo većinu saborskih zastupnika koji imaju želju nas saslušati i promijeniti uredbe i zakone u boljem smjeru – poručuje Beljan.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!