Stočari su na koljenima, nema rješenja problema bez pomoći države!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ZAGREB – Bjelovarski gradonačelnik i saborski zastupnik Dario Hrebak danas je u parlamentu, u ime Kluba zastupnika HSLS-a i Reformista, od Vlade i drugih institucija zatražio da poduzmu nužne mjere za spas domaćeg stočarstva. Na apel se odlučio potaknut razgovorom sa stočarima s područja Bjelovarsko-bilogorske županije koji su mu ukazali na sve nezavidniju situaciju u kojoj su se našli svi domaći proizvođači u tom sektoru.

-Situacija je alarmantna i ona može imati dalekosežne posljedice ako nešto ne učinimo. Na polju primarne proizvodnje mesa, mlijeka i jaja na pomolu je katastrofa, proizvođači su na koljenima – kazao je Hrebak, pojasnivši kako je na aktualne probleme u sektoru stočarstva utjecao niz okolnosti, od inflacije i povećanja cijene stočne hrane, repromaterijala i energenata, do drugih problema uzrokovanih pandemijom. Sve to samo se nadovezalo na niz izazova s kojima se domaći proizvođači susreću i bore posljednjih godina. Izlaz iz novih problema, smatra Hrebak, nije moguć bez pomoći države, što je potvrdila i znanstvena studija stručnjaka s osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, koja nudi i konkretna rješenja prihvatljiva domaćim stočarima. Kao kratkoročna mjera tako se predlaže nadoknada štete u postojećoj proizvodnji junećeg mesa, dok je dugoročnih puno više.

-Prijedlog je da se novima Zakonom o poljoprivrednom zemljištu veći dio državnog zemljišta namijeni upravo za stočarsku proizvodnju, uz element uvjetnog grla, potom da se stočarskom sektoru dodijeli element zelene proizvodnje te da se u programskom razdoblju ne smanjuju proizvodno vezana plaćanja – navodi Hrebak.

Proizvođači traže i da se akumulira što je moguće širi spektar mogućnosti ostvarivanja benefita iz mjere 14. Fonda ruralnog razvoja te da se svake godine raspisuju sektorski natječaji iz mjere 4.

Hrebak je dodao kako će ovu temu potencirati i na koalicijskom sastanku, te da vjeruje kako će Vlada te institucije i udruženja angažirati na rješavanju ovog problema. Sve s ciljem da se stočarima omogući održiva proizvodnja te da se razvija samodostatnost u toj grani privrede.

Izlaganje bjelovarskog gradonačelnika pogledajte u videu od 55 minute.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!