Većina vjerovnika pristala na nagodbu ‘daj pola duga u kešu, a pola zaboravi’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Vodoprivreda Daruvar obavijestila je sve vjerovnike o podnošenju novog prijedloga za završetak predstečajnog postupka koji je Visoki trgovački sud vratio na početak. Cilj predstečajnog postupka je izlazak društva iz blokade, postizanje trajne likvidnosti, nastavak poslovanja i namirenje vjerovnika. Čeka se da bjelovarski sud odredi datum ročišta i Društvo napokon izađe iz krize i krene u izbor tvrtke koja će ih dokapitalizirati, drugim riječima, koja će postati većinski vlasnik, a uplaćenim novcem namiriti dio dugovanja i omogućiti „čisti početak“.

Proteklih mjeseci vodstvo tvrtke intenzivno je radilo na postizanju nagodbe s dobavljačima i ostalim vjerovnicima kako bi mogli nastaviti s poslovanjem. Neslužbeno doznajemo da su ostvarili uspjeh, odnosno da je postignut dogovor o namirenju oko 70 posto tražbina.

Ukupni manjak Vodoprivrede je oko 16,8 milijuna kuna. Plan koji se nudi vjerovnicima jednak je za sve: jednokratna isplata 50 posto glavnice uz otpis preostalih 50 posto glavnice i otpis 100 posto kamata. Zanimljivo, radnici će dobiti sva potraživanja, čak i novac za jubilarne nagrade. Kolektivni ugovor je kolektivni ugovor.

Dva mjeseca nakon pravomoćnosti presude novac bi sjeo na račune vjerovnika što znači da vlasnici i vodstvo tvrtke imaju i toliko vremena za odabir tvrtke koja će ih dokapitalizirati.

Podsjetimo, na neobvezujući poziv za dokapitalizaciju tvrtke pristigle su četiri ozbiljne ponude, dvije iz BBŽ, a dvije iz susjednih županija. Nakon što ih stručne službe detaljno analiziraju, izvješće će podnijeti vlasnicima koji će donijeti konačnu odluku.

Međutim, postoji i druga mogućnost. Naime, ako sud prihvati nagodbu s vjerovnicima 50:50 posto, njih bi mogao isplatiti i većinski vlasnik, a to je županija. Međutim, oni sada nemaju novca jer prezaduženi, ali ako se s državom postigne sporazum o otplati kredita za bolnicu, i ta je varijanta na stolu. Tada bi i eventualna prodaja većinskog paketa imala drugu cijenu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!