Zahvaljujući Marini i Vidu, u BBŽ stižu dva Oskara znanja!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR/BJELOVAR – Možemo samo zamisliti kako je lijepo osvojiti Oskar jer taj poseban kipić u rukama dokaz je da smo postigli nešto veliko. No, uz onaj holivudski Oskar na koji svi prvo pomisle kada čuju ili pročitaju tu riječ, postoji i, puno važniji, Oskar znanja. Najveća je to i najznačajnija nagrada u obrazovanju kojom se već 16 godina nagrađuju najbolji učenici i mentori osnovnih i srednjih škola te glazbenih i plesnih škola u Hrvatskoj, a dobitnici su pobjednici državnih i međunarodnih natjecanja. Čak dva Oscara znanja stižu ove godine u Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Oskara je tako dobila Marina Bartoniček za prvo mjesto u natjecanju iz informatike/digitalne kompetencije iz Osnovne škole Vladimira Nazora Daruvar dok je jedan Oskar otišao u ruke učeniku Gimnazije Bjelovar Vidu Đođi i njegovoj mentorici profesorici Meliti Štimac.

– Oskar znanja mi puno znači jer je to veliki uspjeh za mene. Bila sam jako iznenađena jer prvo nisam ni znala da je to najveća nagrada koju bilo koji učenik može dobiti. Na informatiku sam krenula u petom razredu, privukao me rad na računalu, ali i brojne druge mogućnosti koje informatika pruža – rekla nam je dobitnica Oskara znanja Marina te poručila svima koji žele biti u društvu dobitnika, da sudjeluju u raznim školskim i izvanškolskim aktivnostima i da se natječu.

Da je već samim svojim osvajanje Oskara Marina motivirala druge, potvrdila nam je njezina mentorica Ivana Vorel Herout.

– Na satu sam pohvalila Marinu pred drugim učenicima. Nakon što su čuli da će Marina dobiti Oskara, puno njih počelo mi se javljati da žele dolaziti na dodatnoj nastavi i sudjelovati na natjecanjima. Stoga se nadam da je njezin uspjeh potaknuo druge učenike da sudjeluju na natjecanjima – kaže mentorica te dodaje da joj Marinina nagrada jako puno znači jer je to tek drugo natjecanje koje je vodila od kada predaje informatiku.

– Radi se o velikom Marininom uspjehu. Normalno sam provodila nastavu, a nakon što smo dobili poziv za Županijsko natjecanje, svi smo zajedno prošli kroz jednu zbirku zadataka. Putem Teamsa sam im slala zadatke s prijašnjih natjecanja s rješenjima, Marina mi se obratila sa zanimanjem. Moram napomenuti da je bila pozvana kao zadnja na Županijsko natjecanje, no tamo je ispit riješila zaista izvrsno. Ostala sam jako iznenađena i samo sam čekala objavu rezultata da vidim hoće li biti pozvana na državno natjecanje. Veliko je to priznanje, kako za Marinu, tako i za cijelu školu – rekla je Vorel Herout.

Vrlo iznenađen dobitnik Oskara znanja je i Vid.

– Moram biti iskren da je nagrada za mene bila prilično neočekivana s obzirom na to da je natjecanje bilo prije više mjeseci. Nisam o tome ni razmišljao. No, priznajem da mi je drago jer su svi moji prijatelji sportaši i imaju masu kipića, medalja i ostalog, a sada i ja imam vrlo interesantan kipić – kaže Vid.

Povijesne teme su ga, kaže, počela zanimati još kao malog dječaka.

– Primjerice, znamo kada smo mali kako gledamo na gusare, onda kada postanemo veći vidimo da su to stereotipi i da nešto nije na mjestu. Tako malo po malo krenemo istraživati i saznajemo zanimljive činjenice. Puno toga zapravo u povijesti su stereotipi – kaže Vid dodajući da je za interesiranje za povijest dovoljno prošetati gradom pa pitanja sama iskaču.

Komentirao je i reakcije bližnjih.

– Roditelji me definitivno nikada nisu gurali da išta takvo pokušavam, ali velika su mi podrška. Nakon što sam dobio nagradu, zajedno smo putovali po raznim povijesnim lokacijama. Moj brat se čak žalio i ispitivao moramo li ući u još jednu crkvu. Još moram priznati da je nakon objave da sam dobio nagradu, kod kuće bilo dosta ukusnih jela – kaže uz smiješak Vid.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!