Tko će od manjinaca u Županijsku skupštinu i kome će se prikloniti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bliži nam se listopad koji donosi još jedne ovogodišnje izbore – ovoga puta one dopunske za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave iz reda pripadnika nacionalne manjine. Između ostalog, biraju se članovi za Županijsku skupštinu gdje na startu za skupštinu Bjelovarsko-bilogorske županije stoje dvije liste. Prva lista za Županijsku skupštinu na dopunskim izborima je ona DHSS-a na kojoj su se našla imena Čazmanca odvjetnika i pisca Radovana Dožudića, a slijede Biljana Solar, vlasnica OPG-a u Šandrovcu, Nevena Stojčić, studentica iz Bjelovara i Đorđe Stojčević, umirovljenik iz Lipovčana.

Još jedna lista predana je Županijskom izbornom povjerenstvu, a radi se o listi ispred grupe birača čiji je nositelj Daruvarčanin Obrad Komlenić. Na njoj su još Vanja Ficnar iz Bjelovara, Sanja Orozović Radojević iz Batinjana, Zoran Blanuša iz Rogože i Branka Vekić iz Trnovitičkog Popovca. Grupa birača bila je prijedlog ispred Vijeća srpske nacionalne manjine s područja županije, kaže Komlenić te otkriva njihov program.

– Zalagat ćemo se za funkcioniranje i održavanje županijskog, gradskog i općinskog vijeća. Želimo zadržati kulturu i običaje kako ih naše generacije ne bi zaboravile. Bitno je sve prenositi s koljena na koljeno. Također je vrlo važno da se pobrinemo o starijem stanovništvu te im pomognemo koliko god možemo. Ipak većina starijeg stanovništva živi na ruralnom području i potrebna im je pomoć, bilo to samo obilaženje njih ili dostava lijekova i vožnja do doktora. Pokušat ćemo to organizirati. Isto tako, pokušat ćemo riješiti infrastrukturu vodovoda, kanalizacije pa čak i struje koje ljudi nemaju na nekim područjima – rekao je Komlenić dodajući kako je važno i asfaltirati ceste koje su od strateške važnosti za komunikaciju grada i sela.

Komlenić je pozvao birače da 3. listopada izađu na izbore te zaokruže njegovu nezavisnu listu. – Nadam se da birače neću iznevjeriti. Ne samo ja, nego i moji partneri s liste – poručuje.

Demokratski HSS je nova politička stranka, no već je sad po brojnosti i aktivnosti među tri najveće u BBŽ-u. I ovaj put pokazuje svoju aktivnost u izborima za dva županijska vijećnika srpske nacionalne manjine.

-Žao nam je što ni jedna druga politička stranka u županiji nije prijavila svoju listu ili nije mogla skupiti 180 potpisa potpore svojoj listi. Jedini naši protukandidati su lista grupe birača za koju ne znamo kojem političkom spektru pripadaju, kažu u DHSS-u.

“Jesu li bliži koaliciji HDZ-SDS, SDP-u, HSLS-a ili stranci Damira Bajsa”, pitaju demokratski seljaci i dodaju da je to važno za znati jer trenutno u županijskoj skupštini vladajuće stranke imaju 19 vijećnika, a oporba 18.

Ističu da ne dijele građane po nacionalnosti i da za sve vrijedi isti program i ciljevi.

A to znači: postići broj zaposlenih iz 2009.godine, zaštiti šume od prekomjerne sječe, sanacija divljih odlagališta. Radovan Dožudić kao naš pisac može puno učiniti i na području kulture i obrazovanja, Nevena Stojčić koja je na listi student je četvrte godine i sigurno može predstavljati mlade našeg kraja.

Naš umirovljenik s liste Đorđe Stojčević suglasan je da bi svi umirovljenici BBŽ-a trebali dobiti Božićnicu koliko je to u moći naše županije, poručuju iz DHSS-a.

Ciljevi te stranke kao i manjinskih predstavnika su povratak ukupnog gospodarskog rasta, povratak broja stanovnika, vratiti ponos i slavu putem gospodarstva, kulture, sporta, znanja i zdravstvenog sustava. Navode da je važno završiti sve započete projekte: bolnicu, sportske dvorane, muzičku školu… te vratiti povjerenje u rad županije.

I oni pozivaju glasače srpske nacionalne manjine da izađu 3. listopada na izbore i glasaju za listu Demokratskog HSS-a s nositeljem liste Radovanom Dožudićem.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!