Čovjek koji je zabilježio lice ranjenog Bjelovara

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U to vrijeme svakodnevno smo na TV-u gledali izvještaje o bitkama i razaranju Vukovara, pratili smo situaciju i na drugim ratištima. Znali smo da se rat stvarno događa, no mislim da je malo tko je vjerovao da ćemo tako nešto doživjeti u Bjelovaru. Bilo je to strašno iskustvo – tim je riječima prvi susret sa svojim razorenim gradom opisao Bjelovarčanin Predrag Kovač Koco. Bilo je to 30. rujna 1991., dan nakon pada vojarne i oslobođenja Bjelovara. U obilazak grada, jeziv i tih, ponio je fotoaparat s četiri filma.

Predrag Kovač Koco

-U gradu je vladala čudna atmosfera, imao sam osjećaj kao da sam se našao u nekom filmu u kojem je redatelj uspio uvjerljivo dočarati rat, razaranje, ubijanje… Ulice su bile prazne, nigdje nije bilo ljudi, među rijetkom ljudima koje sam sreo tog dana bio je čistač ulica koji se i našao na jednoj od mojih fotografija. Inače je sve bilo pusto i tiho, nisu se čule čak ni ptice – prisjeća se Koco. Obišao je čitav grad i za svoje sugrađane, ne samo tadašnje, već i generacije koje su došle kasnije i koje tek trebaju doći, kroz svoj fotoobjektiv zauvijek sačuvao ranjeni Bjelovar.

-Nisam ni slutio da mi četiri filma neće biti dovoljna da snimim sve što je trebalo snimiti. Prolazio sam gradom i okidao, a taman kad sam došao do skretanja za Barutanu, gdje je dan ranije eksplodiralo skladište oružja, nestalo mi je filma. Srećom, ondje se našla Marija Barut koja je napravila sjajne fotografije – ispričao nam je Koco.

Naš je sugovornik od te 1991. godine nesebično s novinarima i svekolikom javnošću dijelio fotografije razorenog Bjelovara. 2010. povodom Dana Grada postavit će prvu samostalnu izložbu spomenutih uradaka ‘Bjelovar – dan poslije’. Godinu kasnije, odlučio je slijediti vlastiti trag, fotografirajući ista mjesta kao i 1991., zorno prikazujući promjene koje je Bjelovar doživio tijekom dva desetljeća. Te fotografije, zajedno s onima s početka Domovinskog rata, 2014., objavljene su u fotomonografiji ‘Bjelovar 1991. – 2001.’ Riječ je o vrijednom dokumentu za kojim i danas novinari, ali i mnogi drugi Kocini sugrađani, posebice u ovo doba godine, često posežu.

A materijala za neku sličnu monografiju u Kocinim ladicama našlo bi se još. Kad se nekoliko dana nakon oslobođenja Bjelovara te 1991. i sam pridružio braniteljima, sa sobom je na bojište ponio i fotoaparat kojim je zabilježio mnoge važne trenutke iz hrvatske prošlosti. No, to je već priča za neki drugi datum i priliku.

Dio Kovačevih fotografija možete ovih dana vidjeti na povijesnoj izložbi ‘Uz 30. obljetnicu Domovinskog rata’ koja je otvorena u Gradskom muzeju Bjelovar, a sve u spomenutoj monografiji koju možete posuditi u bjelovarskoj knjižnici.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!