U općinu stiže vatrogasni inspektor da disciplinira neposlušnog načelnika

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

IVANSKA – Nakon strašnog požara u Staroj Ploščici, ali i našeg izvještavanja o nepostojanju Vatrogasne zajednice u općini Ivanska, provjerili smo kako su se tamošnji DVD-ovi snašli na požarištu, ali i je li takva neposredna opasnost otvorila put ka rješavanju tog problema. Silvestar Štefović, predsjednik županijske Vatrogasne zajednice naglasio je kako je više puta o tome pokušao razgovarati s načelnikom Mavrinom.

– Više puta pokušao sam razgovarati o tome s načelnikom, međutim on nije prihvatio naše sugestije i inicijative s obzirom da to nije situacija od jučer, ona traje već godinama. Predsjednik Petrić i bivši zapovjednik Mesec su u više navrata bili kod njega da se ta situacija razriješi, no nije bilo sluha s te strane. Ja sam također to pokušavao – rekao je. Premda vjeruje kako je ovaj problem utjecao na vatrogasce, ipak ih je pohvalio jer su u gašenju požara odradili velik posao.

– Oni su uspjeli taj požar brzo lokalizirati da se ne proširi na druge objekte na tom gospodarstvu. Srećom nitko nije stradao. Ali s obzirom da ne postoji zajednica, ne postoji ni struktura upravljanja i zapovijedanja. Svi su došli, no nitko nije zapovijedao tom “vojskom”. Ja se nadam da je to još jedan poticaj općinskom vodstvu na čelu s načelnikom da konačno naprave nešto po tom pitanju – istaknuo je Štefović. Propusta u intervenciji nije bilo, kaže. Kako s načelnikom Mavrinom nije naišao na zajednički jezik, odlučio je da je dosta pregovora te uputio inspekcijski nadzor u općinu.

– Inspekcija će rješenjem naložiti da se ta situacija razriješi te da se osnuje VZ kao što to zakon propisuje. Nadam se da će se to završiti što prije – poručuje Štefović. Ivica Bok, predsjednik DVD-a Ivanska složio se s njim da u intervenciji nije bilo propusta.

– DVD Ivanska je osposobljena, imamo ljude i opremu tako da što se tiče intervencija, općina je pokrivena, naravno uz dobru suradnju s novim vodstvom županijske VZ. DVD Stara Ploščica postoji, oni su iskoristili dva hidrantska ormara s opremom, a mi smo odmah po dojavi izašli na intervenciju, požar je bio velik i to je teško gasiti, bitno je braniti objekt kuće i druge štale koja je bila blizu – prepričava. Na problem osnivanja VZ nema odgovor, a osvrnuo se i na nadzor.

– Što se tiče VZ, to netko drugi mora rješavati, lokalna samouprava. Mi smo imali nadzor županijskog inspektora ovih dana koji nam je ukazao na neke nedostatke. Nažalost mi imamo problem ljudstva, dobrovoljna društva su u problemima, mala društva pogotovo – tvrdi te dodaje kako je inspektor bio zadovoljan zbog dobre opremljenosti društva, ali i 24 člana koji imaju liječničke preglede. Problem koji se pokazao je to što zapovjednik nema školu za voditelja intervencije, no Bok kaže kako ga je u tome onemogućila pandemija te će se to ubrzo riješiti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!