[VIDEO] ‘Tajna zloglasne šume Lug’ prvi je film koji propituje mračni dio bjelovarske prošlosti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

-U mjesecu siječnju 1946. moja je je strina jedno jutro rano dojurila i rekla mojoj mami kako je njezin pas donio ostatke ljudske ruke. Mama joj je savjetovala da to zakopa i da šuti, da nikome ne govori o tome. Ja sam stajao kraj njih i čuo taj razgovor. Nitko ništa nije o tome govorio, svi su ljudi, iako su znali, morali šutjeti jer su se bojali – riječi su to prof. Josipa Vusića, jednog od sugovornika u filmu ‘Tajna zloglasne šume Lug’, koji će javnosti premijerno biti prikazan sutra, u sklopu događanja povodom Dana Grada Bjelovara.
Autor, Miljenko Manjkas, koji iza sebe ima pedesetak ovakvih dokumentarnih i igrano-dokumentarnih formata nazvao ga je je “dokumentarcem sudbina”. Film kroz iskaze svjedoka priča priču o tragičnim sudbinama šestero osoba neposredno nakon Drugog svjetskog rata, a koje su se događale na bjelovarskom području. Ruka koju u filmu spominje poznati bjelovarski profesor, koji je u tom trenutku imao 16 godina, najvjerojatnije je pripadala vojniku neke od poraženih vojski koji je, s brojnim drugim nesretnicima, svoje posljednje počivalište pronašao u šumi Lug na kraju grada.
Odmazda partizanske vojske nad stvarnim i izmišljenim neprijateljima, vojnicima i civilima, počela je nedugo nakon završetka Drugog svjetskog rata. Oni koji nisu vjerovali nadolazećoj vlasti u strahu su se povlačili prema Austriji kako bi se predali savezničkoj vojsci, no Britanci su ih nenaoružane predali Titovim partizanima koji su ih u dugim kolonama prisiljavali na beskrajne marševe. One koji nisu umirali od iscrpljenosti, likvidirali su na za to pripremljenim mjestima. Ti marševi kasnije su u historiografiji nazvani Križni putevi. Jedno od sjecišta tih puteva bio je i Bjelovar u kojem je bio logor.
Bilo je i onih koji su ubijani, premda nisu bili u kolonama. Zarobljenike bi odvodili u obližnje šumarke, likvidirali ih i pokapali u masovnim grobnicama prema unaprijed pripremljenim popisima OZNE. U okolici Bjelovara desetine su takvih jama, a najpoznatija je upravo ona u šumi Lug. U BBŽ je bez suđenja likvidirano preko 6.000 osoba označenih kao neprijatelji režima, a u šumi Lug ubijeno ih je 228.
Film ‘Tajna zloglasne šume Lug’ donosi svjedočanstva ljudi koji su živjeli u neposrednoj blizini Luga u to vrijeme, razgovore sa članovima obitelji nestalih i poginulih, stručnjacima koji su istraživali područje na kojem, prema nekim indicijama, još uvijek ima neotkrivenih posmrtnih ostataka žrtava.
Film je producirala Alfa d.o.o., režirao ga je Miljenko Manjkas, a scenarij potpisuju Miljenko Manjkas i Đurđa Adlešič.
Projekcija je na rasporedu sutra, u 17,30 sati u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar. S obzirom na epidemiološku situaciju, broj mjesta je ograničen, no organizatori su sačuvali određen broj mjesta za širu javnost. Svi zainteresirani za dolazak na projekciju mogu se javiti na broj telefona 0800 241 111.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!