Što kad ti pas donese nečiju ruku koja je izronila iz masovne grobnice

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

I tužan sam i ljutit, nekako zbunjen, a opet zadovoljan jer je otvorena jedna tema o kojoj se šutjelo pola stoljeća, rekao nam je Marko Marušić, Bjelovarsko-bilogorski župan nakon premjere dokumentarnog filma Tajna zloglasne šume lug u Bjelovaru.

Politička elita s autorima filma

Komplimente ekipi koja je napravila dokumentarac podijelio je i Dario Hrebak, bjelovarski gradonačelnik koji očekuje da se s istraživanjima partizanskih zločina nad poraženom vojskom nakon II. svjetskog rata ne stane jer je uvjeren da Lug krije još brojne masovne grobnice i da gotovo 300 stradalih nije ni približno broj stradalih.

Autor filma je Miljenko Manjkas, koscenaristica je Đurđa Adlešić, a produkciju je vodila Danijela Vusić.

Brojna svjedočanstva članova obitelji ubijenih „bandita“ bez suda davne ’45. potresna su jer govore o surovosti Titovih službi u obračunu s razoružanim domobranima i ustašama, ali i civilima koji su ubijani zbog dobrog kaputa ili bicikla.

Vrijedan je to dokument koji mnogi današnji mladi neće razumjeti, film je to koji ne traži krivca, ali koji daje jasan široki kontekst, vojni i politički, da bi se takav zločin mogao dogoditi.

Osobe koje su svjedočile o zločinu iščekuju projekciju

Posebno mjesto u filmu, ali i danas u publici zauzima Josip Vusić, jedan od ponajboljih profesora bjelovarske Gimnazije, koji je unatoč poodmaklim godinama došao na projekciju i mogao vidjeti svoje svjedočenje o tragičnim zbivanjima koje je doživio kao dječak stanujući nekoliko stotina metara daleko od stratišta u Lugu. Epizoda u kojoj pas donosi nečiju ruku u dvorište i preporuka njegove majke susjedi da ruku zakopa i nikome o tome ne govori, teško da će itko od gledatelja moći zaboraviti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!