Tog 29. rujna 1991. u Bjelovaru je pobijedio život, u podrumu rodilišta na svijet je stiglo osmero mališana!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bilo je vikend dežurstvo, nedjelja oko sedam sati. Dolazio sam iz rađaonice kada se oglasila uzbuna – tim je riječima doktor, ginekolog Nikola Galkowski počeo opisivati 29. rujna 1991. – dan kada je u redovima hrvatskih branitelja došlo do teških gubitaka, dan kada je dignuto u zrak vojno skladište Barutana u šumi Bedenik.

– Tada još nisam bio specijalist već mlađa služba, dok je u onoj stariji bio doktor Volf. Sjećam se da sam mu, kada je sirena počela zavijati, uletio u sobu i rekao “doktore, mislim da je počeo napad na vojarnu”. Osobno sam u to vrijeme već bio angažiran oko ratnih zbivanja što se tiče postrojbi i ostalog, ali moram priznati da nisam očekivao takvo što – kaže Galkowski.

Galkowski dodaje da su odmah po uzbuni, u podrum spustili male bebe, kao i sve ono što im je potrebno za porod.

– Cijeli dan, sve do kasno navečer, smo proveli u podrumu jer je na gornjem katu bilo opasno. Čak su kružile priče da su preko puta nas, u Mihanovićevoj ulici, i snajperi. No, koliko je to bilo istinito, danas je teško reći. U svakom slučaju, bilo je opasno i žestoko – navodi Galkowski.

Nikola Galkowski

Posebnost tog dana je i što se rodilo čak osmero djece.

– Kao da se priroda htjela poigrati s mišlju da život ide dalje. Svi porodi prošli su u najboljem redu. Jedno dijete je čak rođeno vakuum ekstrakcijom. Doktor Volf bio je jako aktivan i svjestan da veći toga mora on napraviti jer ja sam na odjelu bio tek četiri mjeseca. On je inače bio odličan ginekolog. Sve je zaista bilo na najvišem nivou i bez ikakvih komplikacija. Sva su djeca bila živa i zdrava i sve je savršeno prošlo. Kada bi danas u jednom danu bilo rođeno osam beba, radilo bi se o fascinaciji tako da je i statistički gledano, to velika brojka – priča Galkowski.

Iako je u smislu rođene djece sve prošlo savršeno, treba napomenuti i da je te nedjelje u bolnicu zaprimljeno oko stotinu pacijenata od kojih je 60 obrađeno, a 32 hospitalizirano. Isto tako, 29. rujna na bolničkoj kirurgiji obavljene su 32 operacije. Sedmero ranjenih pacijenata je odmah nakon operacije smješteno u jedinicu intenzivnog liječenja, dok je nekolicina s ozljedama glave, nakon ukazane pomoći, prevezena u Zagreb. Tog je dana pokazana i liječnička solidarnost pa su tako Medicinski centar iz Koprivnice i križevački Dom zdravlja samoinicijativno poslali dvije sanitetske ekipe.

-Bio je to težak dan, ali gledajući s odmakom od 30 godina, zbog toga dana smo tu gdje jesmo – zaključio je Galkowski. Cijenu oslobođenog Bjelovara tada je životom platilo 17 branitelja i žitelja grada, no osmero rođene djece pokazalo je da život ipak uvijek pobjeđuje.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!