BJELOVARSKI WATERGATE Tko je krao identitet i vrijeđao konkurenta za župana

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nisam, a i da sam htjela ne bih znala otvoriti lažnu Facebook grupu i ukrasti tuđe profile za komentare, rekla je Ivana Pirin, prvotužena u slučaju krađe identiteta.

-Nisam znao, nitko iz moje stranke, a pogotovo ja nisam naručio ili odobrio blaćenje mog konkurenta na izborima za župana, rekao je Damir Bajs, šef istoimene stranke, ujedno i tuženik u istom procesu.

To su krajnje obrane tuženika izrečene na današnjoj maratonskoj raspravi dugoj gotovo šest sati u parnici koju su pokrenuli tužitelji Alen Kaminski i Kristijan Car zbog krađe identiteta na društvenim mrežama.

Što se dogodilo? Prije četiri i pol godine, točnije 30. travnja 2017., u jeku predizborne kampanje na lokalnim izborima za župana, netko je otvorio paralelnu Facobook grupu “Miru Totgergelija za župana” i na njoj objavio komentare koji su ga osporavali kao kandidata “jer je Mađar te se pitali zašto nije bio u Domovinskom ratu”.

Nekome bliskom kandidatu Bajsu očito se učinilo učinkovitim protukandidata osporavati jer nije etnički Hrvat i nije sudionik Domovinskog rata čime bi Bajs dobio odlučujuću prednost. Cilj je bio blatiti ga na društvenim mrežama koje prate upravo članovi HDZ-a jer ako ga oni ospore, eto ti lake pobjede.

Ispostavilo se da su komentari bili podmetnuti pod imena i prezimena ljudi koji ih nisu pisali. Ta dvojica su upravo Kaminski i Car. Međutim, to nije bilo dovoljno pa je napravljen i video na kojem svira Ustani bane s tekstom kako treba ustati protiv Mađara i Mađarona jasno aludirajući da kandidat HDZ-a Totgergeli nikako ne može biti kandidat Hrvata za župana BBŽ.

Šefica stožera u HDZ-u Anamarija Šepl zove te večeri Kaminskog i pita ga što to radi, zašto napada njihovog kandidata po nacionalnoj liniji pogotovo jer imaju poslovni odnos. HDZ je naime iznajmio city light oglasna mjesta u Bjelovaru. Kaminski nema pojma, vidi što se dogodilo, zove Facebook, prijavljuje krađu identiteta, zove i Agenciju za zaštitu podataka koji ga upućuju na policiju. Prijavljuje slučaj u PU Bjelovarsku gdje sve preuzima krim policija.

Nije trebalo proći puno vremena i policija obavlja svoj posao: otkrivaju računalo s kojeg su objavljeni sporni materijali. Gle čuda, sporni laptop u vlasništvu je Ivane Pirin, članice i aktivistice stranke Damir Bajs i nalazi se baš na adresi Ante Starčevića 9 gdje Bajs i koalicijski partneri imaju iznajmljen prostor.

Identičnu priču ima i Kristijan Car pod čijim su imenom objavljeni komentari koji pitaju Totgergelija zašto nije bio u ratu.

Policija zove sve protagoniste, sve je jasno kao dan i predmet prosljeđuju Državnom odvjetništvu koje pak, odustaje od kaznenog progona. Na jučerašnjoj raspravi nismo čuli razlog i nismo mogli vidjeti u spisu zašto su odustali od progona, ali oštećene stranke su odlučile same nastaviti progon i kažnjavanje odgovornih za krađu njihovih imena i slika te zloporabu u političke svrhe.

Županijski sud u Bjelovaru također nije prihvatio kaznenu prijavu, već je dvojac Kaminski/Car upućen na parnični postupak koji je sada u tijeku.

Dakle, šest smo sati slušali dijametralno suprotne priče tužitelja i tuženika. Dok je Kaminski uspješni poduzetnik, nije član ni jedne stranke predstavlja se kao projekt menadžer, vlasnik je više portala, Car je član HDZ-a i bio je aktivan u kampanji kao logističar. Obojici se život promijenio, tvrde na gore, od zdravstvenih problema do gubitka poslovnih prigoda.

Sutra: Ključni naglasci iz iskaza tužitelja i tuženika


PODIJELI S PRIJATELJIMA!