Stipe Šola:’Pozivam sve braniteljske udruge da se ujedine’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Polaganjem vijenaca, čitanjem imena poginulih bjelovarskih branitelja i Mimohodom pobjednika od središnjeg parka do Barutane počelo je obilježavanje Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja. 29. rujna 1991. je najvažniji datum u povijesti Bjelovara jer je tada oslobođena bjelovarska vojarna što je bio bitan trenutak u konačnoj pobjedi u Domovinskom ratu.

-Koga smo mi to pobijedili? Pobijedili smo armiju koja je u našem gradu sijala mržnju, širila velikosrpstvo i zatirala hrvatstvo. U ovom gradu 40 godina predstojnik ureda za obranu nikada nije bio Hrvat – naglasio je uoči Mimohoda predsjednik UHDDR-a BBŽ Stipe Šola.

Branitelji su se suprotstavili značajno jačem protivniku.

-Pobijedili smo armiju koja je ovdje u ovoj vojarni imala 155 tenkova, oklopno-mehaniziranih transportera, dvadesetak haubica, više od šest tisuća pušaka, 600 pištolja, više od sto kamiona – naveo je Šola.

Branitelji su pred to gvožđe stali goloruki i pokazali veliku hrabrost i požrtvovnost, a tog 29, rujna 1991.živote je u Bjelovaru izgubilo 17 osoba. Danas, trideset godina kasnije unatoč brojnim braniteljskim udrugama dio branitelja je prepušten sam sebi, upozorio je Šola i braniteljske udruge stoga pozvao na zajedništvo kakvo su pokazali i u Domovinskom ratu. Obilježavanje se nastavlja misom na Barutani i svečanom sjednicom Gradskog vijeća.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!