Bajsova asistentica tvrdi da je netko drugi s njenog laptopa ‘tukao’ po Totgergeliju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Politička sapunica s bjelovarskim začinom koja se odigrala tijekom lokalnih izbora prije četiri godine mogla bi poslužiti kao sinopsis za kakav holivudski triler. Kao što smo pisali jučer, s računala u stožeru jednog kandidata za župana stvorena je lažna grupa potpore protukandidatu i na nju lijepljeni komentari s ukradenih profila.

Oštećeni Alen Kaminski i Kristijan Car očekivali su da će Državno odvjetništvo kazneno goniti počinitelje po službenoj dužnosti nakon što je policija utvrdila sa čijeg se računala i mobitela odvijala krađa identiteta. Riječ je o Ivani Pirin, članici stranke Damira Bajsa, koja je bila zadužena za knjigovodstvo, ali i za Facebook stranicu kandidata za župana Bajsa. Policija je također u ulaznoj pošti na adresi ivana.pirin@gmail.com pronašla datoteku s inkriminiranim grafikama. Tužitelj Kaminski čak tvrdi da je Pirin priznala (ne)djelo policiji. Također tvrde u tužbi da to nije mogla učiniti bez pristanka svoga šefa, Damira Bajsa.

Kako je DORH utvrdio, prema izjavi tužitelja „da je bilo i nije bilo krađe identiteta“(!?), odustao je od kaznenog progona, a isto nije dopustio ni Županijski sud pa je dvojcu Kaminski/Car preporučio parnični postupak. Oni tvrde da su im povrijeđena prava osobnosti te čast i ugled, zbog lažnih objava koje su omalovažavale kandidata Totgergelija su pretrpjeli zdravstvene i poslovne štete. Posebno su nezadovoljni jer se u javnosti stvorila slika kako reketare Bajsovu stranku, a njima je, kažu, samo do toga da speru ljagu sa svojih imena. Car je dva puta degradiran na svom radnom mjestu, direktor ga je zvao najmanje pet puta da ga upozori kako ne smije raditi protiv Bajsa. Kaminski je rekao da je kao koordinator projekta za cjeloživotno obrazovanje za tri županije radio pet godina i primao 50.000 kuna godišnje, da su mu nakon skandala otkazali promidžbu na portalu HDZ i HSLS.

Kad je došao red na obranu, Ivana Pirin ustvrdila je da ništa nije priznala u policiji i na DORH-u, da je točno da su se inkriminirane radnje dogodile s njezinog računala, ali tvrdi da je taj laptop neprekidno bio u iznajmljenom prostoru kojeg neki zovu stožer, da nije imao zaštitnu lozinku i da je to mogao učiniti svatko. Za adresu elektroničke pošte rekla je da je adresu otvorila, ali da je nije koristila. Tamo je dolazilo stotine ljudi, aktivisti svih stranaka koji su podupirali Damira Bajsa za župana. Također je tvrdila da nije bila nikakva šefica Bajsovog stožera.

Da nije bilo formalnog, službenog stožera pa onda ni šefice istog, rekao je u svom iskazu i Damir Bajs. Da je tamo bila gužva potvrdio je i on jer je imao koaliciju od čak devet stranaka. Nije mu jasno zašto je on tuženik kad je to djelo mogao počiniti predstavnik bilo koje stranke koja se koristila tim prostorom u Ulici A. Starčevića 9. Kategorički je ustvrdio da nitko uime stranke Damir Bajs nije dao nalog ili odobrenje za tako nešto. Najavio je i protutužbu za klevetu, a na pitanje sutkinje je li znao što se tamo događa, rekao da nije mogao nadzirati sve jer je osim kampanje imao brojne obveze kao župan.

Odvjetnik tužitelja uložio je prigovor na iskaz Ivane Pirin „jer je u suprotnosti s materijalnim dokazima iz spisa Općinskog državnog odvjetništva u Bjelovaru“. Taj spis nije dostupan novinarima.

Nastavak ovog iznimno zanimljivog suđenja zakazan je za siječanj sljedeće godine kad će biti ispitani brojni svjedoci, uglavnom čelnici političkih stranaka.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!