S Plenkovićem u četiri oka: Umjesto liste želja, za novac iz fondova trebaju gotovi projekti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Premijer Andrej Plenković već je treći puta u kratkom vremenu posjetio Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Uvijek donosi neke dobre vijesti za građane, a što se događalo kad su kamere bile ugašene?

Kako doznajemo od izvora bliskim premijeru, Plenković je bio iznenađen stupnjem pripremljenosti gradskih projekata koji se trebaju financirati iz EU fondova. Bjelovar je uspio dovršiti najmanje sedam projekata koji vrijede više od 500 milijuna kuna.

Dok mnoge općine, gradovi i županije prijavljuju projekte koji su tek u idejnoj fazi, za čiji završetak treba proteći još mjeseci i mjeseci, Bjelovar je završio svoj ključni plan – gradnju toplica u Korenovu vrijedan 250 milijuna kuna. Kad bude raspisan natječaj, Grad ima sve dozvole i projekt spreman za realizaciju. Slično je i s gradnjom dva vrtića vrijedna 25 milijuna kuna, obnovit će se zgrada Arhiva za 20 milijuna kuna koju će platiti EU fondovi u 100 postotnom iznosu.

Ništa manje nisu vrijedni ni projekti gradnje VI. osnovne škole s dvorane za 80 milijuna kuna i magistralnog vodovoda iz Podravine prema Bjelovaru za 70 milijuna. Tu su i sortirnica i kompostana koje će stajati oko 60 milijuna te projekt nove tržnice s podzemnom garažom i hladnjačom za 25 milijuna kuna.

Sa županijom je nešto drukčija situacija. Tu je ostao nered i dugovi iza Bajsove vlasti, ali Marušić sa svojom ekipom, osim „krpanja rupa“, ubrzano radi i na projektima koje će kandidirati na fondovima. Detaljno je izvijestio premijera da osim „projekta Sjever“ ubrzano rade na projektu gradnje dvorane za bjelovarsku Gimnaziju i da dolazak brze ceste do Korenova nije dovoljno za županiju. Nastavak prema Virovitici od velike je važnosti za povezivanje županijskog „slijepog crijeva“ s Bjelovarom i Zagrebom i premijer se s tim složio, a i ministar prometa Oleg Butković koji je bio u pratnji. Sva su vrata zagrebačkih ureda Vlade i ministarstava otvoreni gradovima i županiji pa je odgovornost lokalnih čelnika tim veća jer njihov posao brza i kvalitetna priprema projekata kako bi ih uopće mogli kandidirati na natječaje za financiranje u što većem postotku na račun državnih i europskih fondova.

Nije bila nezanimljiva i politička priča. Naime, premijer  Plenković i predsjednik HDZ-a obratio se nazočnima rečenicom: „Znači, sve je dogovoreno, Miri županijski, a Marku gradski HDZ“, što je izazvalo konsternaciju kod nekih nazočnih.

Je li bilo rasprave oko te točke ne možemo znati jer se naš izvor znakovito izuzeo iz tog razgovora.

Plenkovićev posjet svakako je poruka Bjelovaru i Županiji da Vlada cijeni novi smjer kojim se kreću njihovi čelnici. Hrebak i Marušić dvojica su mladih političara koji su se primili posla i nastoje uzeti što je moguće više novca za neophodne projekte koji će ovaj prostor učiniti kvalitetnijim za život njihovih stanovnika. A da bi to dobili, moraju imati gotove projekte, sa svim dozvolama i bez tereta. A to će biti poseban izazov s obzirom da su Bajsovi projekti za BBŽ unutar regije Sjever bili samo lista želja, bez ovdje spomenute prijeko potrebne i dugotrajne priprema, pa sada Županija na čelu s Marušićem kreće u neizvjesnu utrku s vremenom.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!