Ana Kelek ipak će biti pozvana na red zbog rasipanja novca poreznih obveznika?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

-Još prije nekoliko godina, kad je Ana Kelek rezolutno htjela ići u te sporove, razgovarao sam s njom i uvjeravala me da je to sve u redu i ispravno. Na žalost, dogodilo se sasvim suprotno – tako je bjelovarski gradonačelnik, ujedno i predsjednik TZ Bilogora Bjelovar, Dario Hrebak, prokomentirao nepotrebni trošak te Turističke zajednice, uzrokovan izgubljenim sudskom sporovima. A nije riječ o malim iznosima. Naime, TZ Bilogora Bjelovar prvo je pravomoćno izgubila spor protiv bivše zaposlenice Suzane Štargl kojoj, kako je utvrdio sud, nije isplaćena po zakonu pripadajuća otpremnina, čime je iz džepa Zajednice izbijeno preko 30 tisuća kuna. Pod gotovo istim okolnostima TZ BB na čelu s direktoricom Kelek naknadno je izgubila spor protiv još jednog bivšeg zaposlenika, Mladena Medaka, kojem mora isplatiti preko 50 tisuća kuna. Medak i Štargl na sudu su tvrdili kako imaju pravo na veće otpremnine od onih koje im je prilikom raskidanja ugovora o radu odredila Kelek. Naime, oboje su u turističkom sustavu radili godinama, dok su im prvotne otpremnine obračunate za puno kraće razdoblje, točnije od formiranja nove TZ Bilogora Bjelovar. Iznosima za njihove otpremnine koje je odredio sud, dakako, treba dodati i neizostavne sudske troškove, čime ukupna šteta za Turističku zajednicu iliti porezne obveznike, premašuje 100 tisuća kuna.

Je li za taj gubitak odgovorna Ana Kelek? Zašto je, nakon što je već izgubila spor sa Štargl, Kelek inzistirala na sporu s Medakom, s obzirom da se moglo pretpostaviti da će i taj izgubiti? Zašto se umjesto toga nije pokušala nagoditi s bivšim zaposlenicima, za što su oni, kako doznajemo, bili zainteresirani i voljni? Ima li uopće TZ Bilogora Bjelovar dovoljno novca da isplati bivše zaposlenika? Sve su to pitanja koja smo postavili šefici TZ Ani Kelek, a na koje do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor. Objavit ćemo ih čim stignu. No, čini se kako Ana Kelek na njih neće morati odgovarati samo medijima, već i ‘šefu’ Hrebaku.

Mladen Medak Gaga

-To je nezgodna i neugodna priča. Nisam još stigao obaviti razgovor s direktoricom, da vidim kako komentira sve ovo. U svakom slučaju, to nije dobra poruka, ni dobar potez. Ja sam zadovoljan načinom na koji ona organizira gradske evente, ali morat će neke stvari promijeniti. U svakom slučaju ćemo obaviti jedan razgovor, vidjeti kako je do toga došlo, čija je to odgovornost. U najmanju ruku, očekujem da se neke stvari u ophođenju promjene – kazao je Hrebak.

Zanimljivo, u oba spomenuta slučaja, Kelek je bivši kolegama uručila otkaze. Medaku još 2017. jer je odbio potpisati novu ugovor u radu s čijim stavkama se nije slagao, a Štargl 2020. zbog krize uzrokovane pandemijom. Štargl je tada reagirala u medijima, i to nakon što je u javno objavljenom izvješću o poslovanju TZ BB uočila tvrdnju kako je iz Zajednice otišla svojom voljom.

-Neugodno sam se iznenadila kada sam vidjela da gđa Kelek u članku navodi kako smo se sporazumno dogovorile oko raskida ugovora. Prava je istina da mi je 25. ožujka uručila Odluku o redovito poslovno uvjetovanom otkazu ugovora o radu – kazala nam je tada Štargl, što je naknadno potvrdila i Kelek, obrazlažući tek kako je zaposlenica ‘bila upoznata s takvom Odlukom’. Kelek nam je tad napisala i kako je ‘zaposlenica iskoristila sva prava koja joj po Ugovoru i važećem Zakonu o radu pripadaju’. Otprilike godinu dana kasnije sud je, očito, zaključio da ipak – nije.

Suzana Štargl

PODIJELI S PRIJATELJIMA!