Kakve su šanse za politički prevrat u Županiji nakon manjinskih izbora

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Obrad Komlenić, nositelj nezavisne liste grupe birača iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine s osvojenih 80,84 posto glasova na dopunskim izborima postao je vijećnik Županijske skupštine u BBŽ. Uz njega, vijećnik je postao i Vanja Ficnar iz Bjelovara. Priključit će se tako društvu na naslovnoj slici.

Može li ulazak dvoje predstavnika Srba poremetiti odnose u Županijskoj skupštini? Naime, vladajuća koalicija HDZ/HSLS/DHSS sa županom Markom Marušićem ima tanku većinu, samo vijećnika više od oporbe i Bajs je odmah nakon gubitka izbora najavljivao prevrat upravo s glasovima manjinaca koji su sada i izabrani.

-Ostajemo nezavisni, nećemo ni u koji stranački klub, briga nam je rješavanje ključnih životnih pitanja za pripadnike naše manjine i glasovat ćemo za sve prijedloge za koje ćemo držati da su od interesa za sve građane naše županije, jasan je bio Komlenić u prvoj izjavi nakon pobjede. Slova i riječi, ali i ono između redaka ove poruke jasno je kao dan – nećemo rušiti Marušića.

Umjesto da se priklone Bajsovoj koaliciji i SDP-u u rušenju župana i vladajuće većine, Srbi će ostati po strani vjerojatno i svjesni da bi njihov angažman u tako važnoj stvari kao što je promjena rezultata izbora svrstavanjem na stranu gubitnika bio dočekan „na nož“.

Prije bi se moglo dogoditi da Marušićev klub ojača pristupanjem razočaranih „vlakić vijećnika“, nego da se većina poremeti zajedničkom akcijom bajsovaca i manjinaca.

Nedjeljni dopunski izbori pokazali su i kako je demokracija skupa. Oko dva milijuna kuna Županiju će stajati izborni proces u kojem je sudjelovao samo svaki deseti pripadnik srpske manjine. Primjerice, povjerenstvo od pet članova u Rovišću dežuralo je cijeli dan zbog samo jednog glasača!?


PODIJELI S PRIJATELJIMA!