Tko je u BBŽ protiv izbacivanja članova, a tko to drži nužnom revizijom?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Drama koja se posljednjih tjedana odvija u SDP-u, a koja je kulmirnirala sinoćnjim izbacivanjem sedmero saborskih zastupnika iz stranke, nikoga od članova nije ostavila ravnodušnim. Komorna atmosfera danas vlada i u većini organizacija te stranke u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, no službeno malo tko želi komentirati kaos. Samo zato što mu to dužnost nalaže, na stanje se kratko osvrnuo županijski povjerenik SDP-a Damir Đuran.

-Većini članova u našoj županiji nije drago zbog svega ovoga što se događa. SDP nikad nije bio stranka koja izbacuje svoje ljude, to nije u redu – kratko nam je kazao Đuran, dodajući kako se idući petak treba sastati županijsko Predsjedništvo na kojem će se sigurno razgovarati i o previranjima na vrhu.

Inače, glavna tema sjednice trebali su biti nadolazeći unutarstranački izbori. No, pitanje je hoće li u SDP-u do 27. studenog, za kada su izbori zakazani, biti dovoljno članova za sve predviđene funkcije, priča nam izvor iz županijskog vodstva stranke koji je želio ostati anoniman baš zbog činjenice jer ni sam još nije odlučio treba li ostati u stranci ili otići. Tvrdi kako su nakon jučerašnje čistke na nacionalnoj razini mnogi članovi iz organizacije diljem zemlje najavili izlazak, a iznimka nije niti Bjelovarsko-bilogorska županija.

-Većina gradskih organizacija ne slaže se s načinom na koji Peđa Grbin vodi stranku, a izbacivanje ljudi iz SDP-a je kap koja je prelila čašu. Stranu mu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji drži jedino ekipa s daruvarskog područja, okupljena oko glavnog stranačkog tajnika Vedrana Babića – tvrdi naš izvor.

U Daruvaru tu činjenicu ne kriju. Prvi čovjek tamošnjeg SDP-a Igor Jareš nedavna događanja na nacionalnoj razini drži nužnom revizijom članstva.

-Ne možemo unutar jedne imati dvije stranke, odnosno jednu politiku na Iblerovom trgu, a drugu u Klubu zastupnika u Saboru. Peđa Grbin je legitimno izabrani predsjednik stranke i ima pravo na poteze kojima će izdignuti stranku – smatra Jareš.

Članovi koji se ne slažu s Grbinovom politikom danas nas uvjeravaju kako je osipanje značajnog dijela članstva u BBŽ neminovno i drže to tragičnim s obzirom da je, kažu, ovdašnji SDP uoči i nakon lokalnih izbora krenuo ozbiljnije raditi na okupljanju mladih ljudi, željnih promjena. Kako neslužbeno doznajemo, gradske organizacije su nakon unutarstranačkih izbora trebali preuzeti mladi članovi koji su se istaknuli na lokalnim izborima, no upravo oni nisu sretni zbog najnovijih događanja u stranci pa su i najavljivane kandidature upitne. I dok jedne to brine, drugi su prema najavi izlazaka iz stranke ravnodušni.

-Izlazaka je uvijek bilo, a unutarstranački izbori su uvijek bili određena prekretnica. Vjerujem da će i na ovim izborima za SDP biti tako – dodaje Jareš, koji ne vjeruje u zlokobne slutnje kako stranka do studenog neće u BBŽ imati dovoljno kandidata za sve funkcije, već smatra da će biti izabrani najbolji. Inače, neslužbeno doznajemo kako bi dio članova upravo njega volio vidjeti na čelu županijske organizacije SDP-a. Kandidaturu je navodno pripremao i Slaven Đurđević, prvi čovjek garešničkog SDP-a, koji je na prošlim lokalnim izborima ušao u tamošnje Gradsko vijeće i Županijsku skupštinu. No, s obzirom da je među sedmero jučer otpisanih SDP-ovih zastupnika i Romana Nikolić, njegova sestra, naš izvor u stranci vjeruje kako bi i on uskoro mogao napustiti stranku. Sam Đurđević to nije želio komentirati, tek je kratko kazao kako bi zajednički stav trebao javnosti biti prezentiran nakon nadolazeće sjednice Predsjedništva.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!