Na pomolu rješenje za jednosmjensku nastavu u svim bjelovarskim školama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U Bjelovaru bi, i prije nego što je to planirano, moglo biti riješeno pitanje nastave u jednoj smjeni za sve osnovne škole. Temelj za to udarilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje je Gradu Bjelovaru odobrilo da nova školu na sjeveru grada bude uređena za jednosmjensku i cjelodnevnu nastavu. U Gradu ističu kako su u stalnom kontaktu s Ministarstvom oko tog projekta, a kako sada stvari stoje, u novoj školi trebalo bit biti mjesta za 560 učenika.

-Izgradnjom te nove, velike škole, s pripadajućom školsko-sportskom dvoranom, vjerojatno bismo mogli organizirati jednosmjensku nastavu na području cijeloga grada. Dakako, uz to bi trebalo napraviti i novu mrežu, odnosno upisna područja, no uz dobru organizaciju, to je moguće – vjeruje bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. Dodaje kako su gradske službe već razradile plan.

-Na taj način bismo izbjegli potrebu za izgradnjom dodatnih područnih škola, kao u Ždralovima, ili dogradnju neke od postojećih osnovnih škola. Jako nam je važno da što prije uvedemo jednosmjensku nastavu u sve naše škole, a to je cilj i resornom ministarstvu, ne samo u Bjelovaru, već i ostatku zemlje. Ne moram vam govoriti koliko je to važno roditeljima naših školaraca, ali i za same učenike koji bi na taj način imali puno više vremena za slobodne aktivnosti, sport, glazbu i slično – navodi Hrebak.

Nova škola na sjeveru grada projektira se kao područna škola IV. osnovne škole Bjelovar, no nije isključeno da kasnije postane samostalna škola. Projekt vrijedan oko 80 milijuna kuna trebao bi u potpunosti biti financiran iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a glavni projekt bit će gotov uskoro. Grad Bjelovar je, podsjetimo, osigurao zemljište za samu školsku zgradu i dvoranu, a u tijeku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa oko pristupne ceste.

-Ako sve bude teklo prema planu, glavni projekt mogao bi biti završen za mjesec dana, što znači da bismo do kraja godine trebali ishoditi i građevinsku dozvolu. Natječaji iz NPOO-a za ovakve projekte najavljeni su za prvi kvartal iduće godine, što znači da ćemo biti spremni – zaključuje bjelovarski gradonačelnik.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!