Natalija: Djeca nam često dođu zapuštena, no ima nešto što nam pada puno teže od toga…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Čazmanka Natalija Vinceković je udomiteljica od 2013. Na to se odlučila na nagovor susjede jer je i do tada, kroz smijeh kaže, bila gotovo pa teta čuvalica, a osjećaj koji pruža udomiteljstvo je teško opisati.

-Djeca nam dođu nekada i zapuštena i onda kada ih podigneš i pružiš im ono što nisu imali, to je lijep osjećaj. Lijep je osjećaj pomoći nekome, što da vam kažem – priča Natalija u trenutku dok uspavljuje dijete.

Ona je do sada pomoć pružila za 15 mališana koliko ih je ukupno udomila. Trenutno ih je kod nje troje, a do sada je šestero te djece i posvojeno, uskoro bi trebalo biti i sedmo. Prvo posvojenje je njoj i suprugu, priznaje, teško palo.

-Došle su nam beba od osam mjeseci i njena sestra od 2,5 godine i kada su nakon tri godine otišle na posvajanje bilo nam je jako teško, šok nam je bio – kaže Vinceković.

Nakon toga su Vincekovići imali godinu dana pauze od udomljavanja, ali su nastavili jer ipak su, ističe Natalija, prije svega sretni što su djeca pronašla trajan, sretan dom i svoju obitelj. Njoj je srce puno i zbog toga što je sa svima ostala u kontaktu.

-Nema ljepšega nego kada me nazovu i čestitaju mi rođendan ili ja njih zovem za rođendan ili za Božić i Novu godinu jer se onda obavezno čujemo. Stvarno sam sretna, jesam – kroz osmijeh kaže Natalija Vinceković.

Obitelj Vinceković je još uvijek među rijetkima koja se odlučila na udomljavanje. Prošle godine je u cijeloj zemlji izdano tek 145 udomiteljskih licenci. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je stotinjak udomiteljskih obitelji u kojima je oko 200 odraslih udomljenih osoba i tek tridesetak mališana. Kako bi povećali broj udomitelja posebice za djecu bez adekvatne roditeljske skrbi, država novim Zakonom o udomiteljstvu prvi put nakon 2007. povećava iznose opskrbnina i naknada. Tako će tradicionalni udomitelji kakvih je i dalje najviše umjesto 830 kuna naknade primati 1350 kuna mjesečno, a opskrbnine rastu i do 42 posto i iznosit će između 2525 i 2850 kuna po djetetu. To će svakako pomoći, ali neki neriješeni problemi ostaju. Najveći je onaj o ograničenju dobi udomitelja na 67 godina, a većina udomitelja danas ima pedesetak godina i u njega kreću nakon što se njihova djeca osamostale. Dobnu granicu treba maknuti i omogućiti udomljavanje i starijima od 67 uz pregled i procjenu Centra za socijalnu skrb pri čemu ipak treba voditi računa o dobi djeteta, napominje predsjednica Saveza udruga udomitelja Hrvatske Katarina Bojšić.

-Nećete nekome starijem od 60 godina dati dijete od šest godina, ali možete adolescente, srednjoškolce jer njih u pravilu neće uzeti jedna mlada obitelj – napominje Bojšić.

I time će i ta djeca biti dovedena u nepovoljan položaj i ostati ili u domu za nezbrinutu djecu ili na listi čekanja za isti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!