Ravnateljica županijske ustanove diže kredit na 10 godina da pokrije minus

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Oduševljenje i sreću ovih dana nije mogla sakriti ravnateljica Doma za starije Bjelovar Jasmina Radojčić. Razlog? Odobreni kredit u iznosu od 2,6 milijuna kuna na deset godina kojim će Dom uspjeti do kraja isplatiti troškove projekta energetske obnove.

Ravnateljica je prije mjesec i pol dana posjetila Ministarstvo rada i mirovinskog sustava gdje ju je državna tajnica Marija Pletikosa uputila na Dom za starije u Slavonskom Brodu. Naime, oni su, također za energetsku obnovu, od Hrvatske banke za obnovu i razvitak dobili kredit po, kako kaže Radojčić, jako povoljnim uvjetima. Nakon razgovora s tamošnjim ravnateljem, Radojčić je s rješenjem otišla do dožupanice BBŽ Marije Jungić i pročelnice Upravnog odjela za financije Suzane Raguž Pehar.

– Naišla sam na razumijevanje, u Županiji su bili spremni pomoći. Od HBOR-a sam tražila da nam naprave ponudu kako bi vidjeli način na koji ćemo pokriti minus nastao energetskom obnovom. Banka zaista nudi fantastične uvjete pa su tako kod njih kamate 1,2 posto godišnje. Takva je kamata i nama ponuđena – priča Radojčić.

No, postoji problem. Cijeli iznos od 2,6 milijuna kuna, bjelovarski Dom za starije neće moći dobiti u jednom zalogaju već će prvo dobiti 560 tisuća kuna za završni račun projekta.

– Izašli su nam u susret. Priznat će nam troškove koje smo imali unazad šest mjeseci, a za koje smo uložili vlastita sredstva – kaže Radojčić.

Suglasnost banke ovih je dana stigla od Upravnog vijeća, a dokumentacija je poslana u Županiju. Županijska skupština trebala bi na kraju dati zeleno svjetlo. Kaže ravnateljica da je kredit direktno vezan za energetsku obnovu, a očekuje da će spomenuti iznos od 560 tisuća kuna banka platiti direktno izvođaču radova, dok ostatkom od dva milijuna kuna planiraju pokriti već uloženi novac u posljednjih šest mjeseci.

Iako se Dom za starije izvukao iz nezavidne situacije, ipak su zbog nastalih dugova pa i podignutog kredita morali podići cijene.

– S 1. listopada 15 posto smo digli cijene što znam da nije popularno, ali nije ni puno. I dalje se nalazimo pri dnu po cjeniku domova u RH. Isto tako, s 1. siječnja 2022. ponovno dobivamo svoja decentralizirana sredstva koja dobivaju svi domovi u državi kojima je Županija osnivač. Ta smo svoja sredstva isto tako morali uložiti u projekt – kaže Radojčić.

Ukupan iznos vlastitog novca koji je dom uložio je 2,9 milijuna kuna.

– Sve je išlo regularno i bez propusta, ali vjerujem da se moglo riješiti na drugi način. Savjetnici iz HBOR-a rekli su mi da su oni tu opciju kredita nudili Županiji 2019. godine i da su kamate tada iznosile 0,6 posto – rekla je.

Zašto tada Županija nije pristala na ideju kredita, ostat će nepoznanica. Ipak, sadašnjoj vlasti ravnateljica zahvaljuje na pomoći jer bez pristanka na kredit, ne znaju što bi napravili. Inače, prihodi doma na bazi cijele godine su oko 13,5 milijuna kuna.

– Mi smo od 1. siječnja super – zaključila je uz smješak ravnateljica.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!