Koga će na idućoj skupštini šokirati prenapuhani milijuni?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Krajem prošle godine lokalni su mediji prenijeli spektakularnu vijest o tome kako je novi proračun Bjelovarsko-bilogorske županije planiran u, dotad neviđenom, povijesnom iznosu od milijardu i 71 milijun kuna.

– Kada usporedimo sa 2013. godinom, proračun je devet puta veći. Naša Županija je te godine bila zadnja po povlačenju sredstava iz EU fondova, a sada smo treći u Hrvatskoj. To pokazuje na koji način mi radimo i kako provodimo aktivnosti – kazao je nakon usvajanja spomenutog proračuna tadašnji župan Damir Bajs.

Nekoliko mjeseci kasnije, nakon što Bajs izgubi lokalne izbore, pokazat će se kako je, od tada izrečenog, malo toga bilo točno. Da BBŽ nikad nije bila treća u Hrvatskoj po povlačenju EU sredstava, već pretposljednja, već je utvrđeno. Bivši župan je, k tome, zaboravio pojasniti kako se spomenuta milijarda i sitno odnosi na konsolidirani proračun, odnosno sve proračunske korisnike, dakle škole, zdravstvene ustanove i sl., dok na samu Županiju otpada nešto više od 200 milijuna kuna. A da je i taj iznos prenapuhan, tvrdi nova županijska vlast koja je napravila rebalans koji bi trebao biti usvojen na novoj sjednici Županijske skupštine, priča nam novi župan Marko Marušić.

-Proračun za 2021. godinu bio je nerealan i neodrživ, zbog čega smo temeljito pristupili rebalansu. Prihodi su napuhani, samo kako bi se mogli pravdati abnormalni rashodi. Stoga smo neke od pozicija doslovno srezali na nulu – kaže Marušić, dodajući kako su rebalansom prihodi i rashodi smanjeni za 42,6 milijuna kuna. Konkretno, plan prihoda je iznosio 211.880.076,00 kuna, rebalansom je smanjen na 169.275.683,00 kuna, a isto je učinjeno i na rashodovnoj strani.

Koliko su neke stavke bile prenapuhane, vidljivo je iz popisa proračunskih stavki koje se režu. Tako je, primjerice, prvotno u proračunu planiran iznos od 9,5 milijuna kuna za prijevoz putnika u cestovnom prometu.

-Na nivou Republike Hrvatske do sada nije riješen sustav javne usluge. Nadležni upravni odjel Županije je obavio pripremne radnje i prijedlog mreže prijevoza kao temelj za potpisivanje ugovora o javnoj usluzi međutim Ministarstvo mora, prometa, i infrastrukture nije sklopilo sporazum s niti jednom županijom pa tako niti s Bjelovarsko-bilogorskom županijom da bi se javna usluga mogla izvršiti. Javna usluga bi trebala započeti u idućoj godini – stoji u obrazloženju Upravnog odjela za prostorno uređenje, kojim je ova stavka srezana na – nulu. Takvih je primjera više.

Županijski financijaši nastojali su uštedjeti na sve strane pa su ‘tanje’ od planiranih i određene stavke za kulturu, gospodarstvo, turizam, infrastrukturu… Da sudjeluju u velikom stezanju remena, aktualni župan očekuje i od članova Županijske skupštine koji bi si ovoga petka trebali izglasati smanjenje naknada, i tko za duplo. Prema prijedlogu nove Odluke o naknadama, one bi ubuduće trebale iznositi 450 kuna po sjednici, dok će predsjednica i potpredsjednici imati pravo na 875 odnosno 750 kuna mjesečno.

-I uz sve ove mjere i rezanja, održivost proračuna do kraja godine bit će upitna i teško da ćemo godinu završiti u plusu bez pomoći Vlade RH. Samo tako Županija opet može prodisati i izbjeći gubitke – zaključuje Marušić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!