Prihodi padaju, plaće rastu, nitko ne odgovara za gubitke – eto, to smo mi!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Opća bolnica Bjelovar uspjela je prošle godine natući novih 65 milijuna kuna gubitka pa je u ovu godinu ušla s ukupnim minusom od odo 120 milijuna kuna.

Razvidno je to iz izvješća koje je dostavljeno vijećnicima Županijske skupštine koji će o njemu raspravljati u petak.

Informaciju o poslovanju sastavio je i potpisao sada bivši ravnatelj bolnice Ali Allouch. Prošla godina bila je u znaku pandemije covida i bolnički kapaciteti korišteni su svega nešto više od 50 posto. Kako je bio smanjen opseg posla, tako je i naplaćena usluga prema Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje bitno manja od prethodnih i bivši ravnatelj procjenjuje da je zbog toga neočekivani minus u blagajni oko 30 milijuna kuna.

Unatoč smanjenom opsegu posla, bolnica i dalje ima 187 zaposlenih među kojima je 77 posto medicinskog osoblja. Što više, trošak za zaposlene porastao je na godišnjoj razini za nekih 15 milijuna kuna.

Bolnica je u poslovanju 2020. pokazala poznati županijski fenomen – unatoč padu prihoda, rashodi su rasli.

Bit će zanimljivo vidjeti izvješće o poslovanju bolnice za ovu godinu kad su na naplatu stigli krediti za gradnju nove zgrade. Novi je objekt pri završetku, novca za otplatu kredita nema, a i kad dođe vrijeme za selidbu, ne nazire se ni nova oprema kojom treba ispuniti moderan i funkcionalan prostor.

Sve to govori u prilog sve češće spominjanoj tezi kako je došlo vrijeme da takvu ustanovu vodi menadžer, a ne liječnik. Zapravo tim u kojem se netko s poslovodnim iskustvom brine za financije, a stručni, zdravstveni dio posla, vodi liječnik.

Ali o tome ćemo pisati drugom zgodom.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!