Tko su pijani drogirani milijarderi, a tko babe narikače

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Najvažnije točke današnje sjednice Županijske skupštine BBŽ svakako su bile o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci i prvi rebalans proračuna za 2021. Izvješće o izvršenju tijekom mandata Damira Bajsa je odbačeno, dok je rebalans prošao.

Očekivano, oporba je bila za izvršenje polugodišnjeg proračuna u režiji svog šefa tvrdeći kako je bio na 50 posto godišnjeg, a sadašnja vlast zamjerala je prekomjerno trošenje pojedinih stavki i zanemarivanje drugih što je u konačnici matematički pola, ali po stavkama neprihvatljivo. Iz pozicije su najglasniji bili vijećnici Beljan i Štefović opisujući ponašanje Bajsove ekipe kao „pijanih i drogiranih milijardera“. Osobito su mu zamjerili enormno trošenje za promidžbu koja ga je trebala prikazati kao „vizionara i sveznajućeg vođu“.

Predsjednica Skupštine posebno je osjetljiva na seksističke uvrede Snimila Danijela Mlinac

Nedopustivim su nazvali enormno zaduživanje i dizanje kredita. Posebno su istaknuli radove na Glazbenoj školi vrijedne 30 milijuna za koje nisu dobili ni kune europskog ili državnog novca.

Oporba predvođena Bajsom za rebalans tvrdi kako je proračun u biti povećan, a ne smanjen odbacujući tvrdnje o krivom planiranju za čak 42,6 milijuna kuna što je prezentirala pročelnica za financije Suzana Raguž Pehar. Naime, izvorni županijski proračun doista je smanjen za taj iznos u prihodovnoj pa onda i na rashodovnoj strani.

Istovremeno, obveza je Županije voditi tzv. konsolidirani proračun u koji ulaze svi županijski korisnici poput zdravstvenih ustanova, škola… ali na koje Županija ne može utjecati jer liječnici i nastavnici plaće primaju od nadležnih ministarstava i BBŽ na to ne može utjecati. Taj je proračun povećan, ali ne zaslugom županije.

U neprekidnom optuživanju i neprimjerenom rječniku pala je i prva opomena i to baš Damiru Bajsu koji je novu vlast nazvao narikačama. Pitao je zašto samo kukaju da nema novca, a potpisuju nove ugovore za investicije i zapošljavaju nove ljude. Zamjenica župana Marija Jungić odgovorila mu je da je župan Marušić potpisao samo ugovore za koje se dobivaju bespovratna sredstva od države (obnova škole u Rovišću, primjerice), a glede zapošljavanja je rekla da su na ugovor o djelu angažirana dva bivša djelatnika Županije kao pomoć u izradbi proračuna i prijevoza školaraca. Dodala je i da su za veći trošak za plaće krivi i bivši zamjenici župana koji koriste pravo na primanje dužnosničke plaće i nakon prestanka mandata.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!