Nikolina Lučić stalan posao zamijenila proizvodnjom zimnice i uspjela

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KLOŠTAR IVANIĆ – U vrijeme kada se uglavnom priča o problemima u agraru, a primjeri u kojima poljoprivrednici odustaju ili razmišljaju o odustajanju su prečesti, pravo je osvježenje čuti jednu potpuno drugačiju priču, a upravo je takva priča Nikoline Lučić iz Kloštar Ivanića koja na 2,5 hektara uzgaja povrće koje potom prerađuje. Konkretno, radi zimnicu: kiselu papriku, ciklu, ljuti i blagi ajvar, ljutu i blagu grah salatu, miješane salate, feferone i tako posljednje tri godine. Te 2018. je povukla hrabar potez, dala otkaz na tadašnjem poslu i odlučila se posvetiti agraru. Za to joj se pružila prilika.

-Uvijek sam to radila s bakom, a pošto sam naslijedila njene oranice i poljoprivredne strojeve krenula sam s proizvodnjom zimnice – kaže Lučić.

U toj je proizvodnji vjerna bakinoj recepturi. Bez kerefeka i bez aditiva.

-Sve je bakina receptura. Nisam ništa mijenjala. Radim bez konzervansa i umjetnih bojila, sve je prirodno i domaće – ponosno ističe Lučić.

Foto: Facebook Nikolina Lučić

Pokazalo se da su građani željni upravo domaćeg, okusa i mirisa domaće zimnice, onakve kakve se mnogi sjećaju iz djetinjstva. Mlada poljoprivrednica svoju odluku nije požalila jer, kaže, nema problema sa zaradom. Što proizvede proda i u Hrvatskoj, ali i u inozemstvo, a proboj na strano tržište je njoj bio prilično jednostavan.

-Krenulo je preko Facebooka, tako su kupci vidjeli moje proizvode. To su bili grill majstori koji se natječu u cijelom svijetu i koriste naš ljuti ajvar i ketchup koji stavljaju u svoje marinade – tumači svoj put do tržišta mlada kloštarivanićka poljoprivrednica.

Kako su joj na domaćem tržištu za prodaju glavni sajmovi i nju je pogodio pandemijski lockdown, ali je progurala kroz taj period kao što gura i kroz vremenske prilike. Na ovu godinu se ipak ne može požaliti.

-Dobra je, čak i bolja nego prošle godine. Čujte, kada ste s motikom svaki dan onda ide – kroz smijeh priča Lučić i dodaje kako se od proizvodnje zimnice može živjeti samo se, kaže, ‘treba delati’.

Ta mlada poljoprivrednica planira delati još više. Želja joj je povećati površine, ali i svoje znanje podijeliti s drugima i uputiti ih u tajne dobre zimnice, onakve kakva se radila nekada.

-Organizirala bih radionice za djecu. Ja sam u ulici jedina s vrtom i sve manje ljudi to danas radi, pa bih radila radionice da se to ne zaboravi – otkriva svoje planove Nikolina Lučić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!