Revizija počela češljati knjige županijskih tvrtki

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kao što je i župan Marko Marušić najavljivao u kampanji i odmah nakon izborne pobjede, angažirana je neovisna revizorska kuća iz Zagreba koja treba pročešljati knjige u ključnim županijskim ustanovama, ali i u samoj Županiji. Novoj je vlasti stalo imati „čisti početak“, odnosno doznati potpunu sliku u tvrtkama za koje su odgovorni pa na temelju toga povlačiti daljnje poteze.

Prije tri dana revizori su krenuli s poslom i za početak je izabrana najveća ustanova iz županijskog portfelja – Opća bolnica Bjelovar. Osim utvrđivanja stvarne financijske dijagnoze o financijskom stanju „pacijenta“, odnosno gubicima u kojima se bolnica već više godina valja, revizori moraju provjeriti je li bilo kršenja zakona u trošenju bolničkog proračuna.

Politički prigovori i optužbe za razne postupke bivše uprave su jedno, ali ako je sve bilo u skladu sa zakonom, onda takve rasprave ostaju samo u sferi politike. Međutim, ako se utvrdi kršenje zakona, bez obzira o kojoj se ustanovi radilo i tko za to bio odgovoran, onda je to poziv pravosuđu da preuzme stvar u svoje spore, ali ipak dostižne ruke.

Simptomatično je da je Županijska skupština redom odbijala prihvatiti izvješća o poslovanju svojih tvrtki koje su redovito završavale poslovanje u debelim minusima. Kako drugih alata za sankcije Skupština nema, upravo bi izvješća dubinske revizije trebala pomoći novim upravama u stabiliziranju poslovanja, a tamo gdje se pokaže neophodnim i onim drugim državnim tijelima kojima je posao nadzor i sankcioniranje nezakonitosti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!