Vladajući: Sada vidimo kako su županijske firme bile bankomat Bajsovim ljudima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Vrijeme radnje: 24. svibnja 2021., drugi izborni krug lokalnih izbora za župana; mjesto radnje: Županijska uprava za ceste; protagonisti: Mario Preskočil, predsjednik Upravnog vijeća ŽUC-a i Mladen Marušić, ravnatelj ŽUC-a; predmet radnje: prosljeđivanje računa za plaćanje nakladniku; razlog plaćanja: nepoznat; kodno ime operacije: Fimi media 2.

Ovako bi glasilo kratko izvješće novinara ili istražitelja bilo koje vrste koji bi kolegiju prijavio temu za istraživanje. Riječ je o mogućoj prvorazrednoj aferi otvorenoj na posljednjoj sjednici Županijske skupštine na kojoj je nova ravnateljica ŽUC-a potvrdila sumnje jednog vijećnika u sumnjive novčane transakcije tijekom predizborne kampanje.

-Imam dokaz da su vršena plaćanja od strane ŽUC-a direktno medijskim kućama na inicijativu Maria Preskočila koji je u konačnici direktno i proslijedio račun bivšem ravnatelju Mladenu Marušiću, kategorična je bila Nataša Koronc.

-Na tvrdnje gđe. Koronc nemam nikakvog komentara, osim onoga što je već naveli u priopćenju koje su mediji dobili prije dva dana. Nikad nisam nikome dao takav nalog, ne znam niti mogu pretpostaviti o kakvim dokazima gđa. Koronc govori, odgovorio je na optužbe nove ravnateljice Preskočil.

U priopćenju od prije dva dana stoji: Suprotno izjavi v.d. ravnateljice Nataše Koronc, nikada nije izvršeno plaćanje medijske promocije u svrhu izborne kampanje od strane ŽUC-a, a niti je Mario Preskočil, tadašnji predsjednik Upravnog vijeća dao ikada bilo kakav nalog za takvo plaćanje. Priopćenje je potpisao Damir Bajs uime svoje stranke čiji je Preskočil tajnik.

Dokaz o kojem govori ravnateljica Koronc uspjeli smo ekskluzivno pribaviti. Što se u njemu može pročitati? Ako je autentičan, tada jedan nakladnik šalje e-mail Preskočilu u kojem ga moli „neka to danas pusti“ jer „mora dati plaće novinarima“. Isti mail s računom u privitku Preskočil prosljeđuje ravnatelju ŽUC-a koji, po tvrdnjama sadašnje ravnateljice, taj račun i plaća.

Je li takav način poslovanja gospodarskih subjekata bio uobičajen u BBŽ? – U realnom sektoru nije i nigdje ne bi smio biti, ali kad se radi o tvrtkama kojima je osnivač Bajsova županija, izgleda da je bio uobičajen, rezolutan je Ivan Beljan, čelnik Demokratskog HSS-a. – Ovo je dno dna, skandal nad skandalima, ali na to sam upozoravao godinama. Nije samo ŽUC, već je cijela riznica bila bankomat za neke suradnike bliske vladajućem Bajsu. Nikad nisam dobio izvješće kako su se trošili milijuni za promidžbu, kaže Beljan. Dodaje i da je Preskočil tada bio i predsjednik Županijske skupštine.

Slučaj ŽUC-a za Beljana je vrh ledenog brijega je pokazuje način ponašanja cijelog sustava kojeg je Bajs gradio godinama. – I moja bi mačka bila županica da sam ulagao tolike milijune u njezinu promidžbu, u svom stilu komentira Beljan.

-Već sam na početku 3. sjednice postavio pitanje o potrošenih 95 posto novca u samo pola godine za promidžbu i informiranje iz županijskog proračuna. To i povećanje iznosa za tu svrhu u županijskim ustanovama upućuje da je Bajs i njegova stranka obilato plaćala kampanju javnim novcem, kaže Silvestar Štefović (HDZ). Dodaje da je simptomatično kako je većina novca išla samo jednom nakladniku koji je pak objavljivao hvalospjeve o bivšem županu.

I on primjećuje da su županijski proračun i proračuni županijskih ustanova bili bankomati za Bajsovu stranku i njima sklone nakladnike. Smatra kako bi se trebala aktivirati i pravosudna tijela i potvrditi ili odbaciti ozbiljne sumnje u ovoj aferi.

Sa skupštinske govornice grmio je i Marko Marušić, župan, za kojeg ovaj slučaj ne može proći bez utvrđivanja odgovornosti svih za koje postoji sumnja u nezakonito ponašanje.

Vidjet ćemo kako će na ove konkretne dokaze reagirati prozvani Preskočil i Bajs.

Kao što smo pisali, neovisna revizija već češlja županijske tvrtke, pa će se uskoro znati ima li posla za PNUSKOK i Državno odvjetništvo.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!