Jučer ranjeni branitelji kojima je trebala krv, danas više od 100 puta darivatelji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – 25. listopada u Hrvatskoj se obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi na spomen prve organizirane akcije prikupljanja krvi Hrvatskog crvenog križa na taj datum 1953. u Sisku. Premda je svjetski dan darivatelja krvi 14. lipnja, današnji je isto tako značajan, zbog čega je župan Bjelovarsko-bilogorske županije, Marko Marušić danas ugostio one darivatelje krvi koji su tu dragocjenu tekućinu darivali po sto i više puta. Tom im je prilikom zahvalio za nesebičnu pomoć drugima.

– Danas je s nama 14 jubilarnih dobrovoljnih darivatelja krvi, od kojih je njih 13 krv darovalo sto puta, dok je gospodin Željko Uldrijan to učinio 125 puta. Impresivne su to brojke, a ja sam siguran da su i vaši životni putevi svakim odazivom na akcije darivanja krvi dodatno obogaćeni. Niti u vrijeme korona krize uhodani sistem darivanja krvi nije narušen, akcije darivanja krvi i dalje se redovito odvijaju i to je svakako nešto što svakako treba pohvaliti. U nekim zemljama se plaća darivanje plazme iz koje se proizvode određeni lijekovi. U Hrvatskoj se, kao i u najrazvijenijim zemljama svijeta, zbog zaštite i sigurnosti bolesnika te pravodobnog i uspješnog transfuzijskog liječenja provodi samo dobrovoljno darivanje krvi. Organiziranje akcija darivanja krvi jedna je u nizu aktivnosti koje društvo Crvenog križa BBŽ provodi tijekom godine. Zahvala i vama što vam je humanitarno djelovanje, briga i skrb o drugima prioritet i što ste uvijek među prvima koji priskaču u pomoć. Čestitam vam vaš dan i zahvaljujem na svemu što činite za naše društvo – poručio je Marušić.

Melita Lozina, ravnateljica društva Crvenog križa BBŽ istaknula je kako je riječ o najvjernijim članovima Crvenog križa koji krv daruju neprekidno, svaka tri mjeseca te kako je privilegij družiti se s tim samozatajnim ljudima koje je nazvala najsvjetlijim primjerom našeg društva.

– Svi bi trebali doći na darivanje krvi kako bi sami stekli dojam o tom činu. Zasigurno će se oplemeniti i doći još nebrojeno puta ako im to njihovo zdravlje bude omogućavalo – istaknula je. Podsjetila je kako se darivanje krvi u Hrvatskoj temelji na četiri osnovna načela.

– Darivanje krvi je dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno. Krv je nemoguće proizvesti industrijski, njezin jedini izvor je zdrav ljudski organizam uz malo dobre volje i plemenitosti. Postupak traje 10 do 15 minuta, a osjećaj nakon toga je neopisiv. Ove godine prikupili smo 4587 doza tekućine koja život znači – naglasila je. Za sve ljude koji su krv darivali više od sto puta planira se jednodnevni izlet koji župan treba odobriti. Dodatna je prednost darivanja krvi što žene nakon 26, a muškarci nakon 36 darivanja imaju pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje. Dobrovoljni darivatelji Viktor Klasić i Željko Uldrijan tijekom rata su i sami morali primiti krv, a drugima su poručili da se odazovu akcijama darivanja krvi.

– Dobrovoljni darivatelj krvi sam dugi niz godina, ne pamtim kad sam prvi put davao krv. Inače sam branitelj i invalid Domovinskog rata koji sam i sam primio krv, a činiti nekome dobro me potaklo na to da dajem krv. Svi koji su zdravstveno sposobni neka pristupe darivanju krvi jer to je najplemenitije što jedan čovjek može učiniti za drugoga – rekao je Klasić.

– Ja dajem krv zadnjih 40 godina. Član sam HVIDRE i 1991. sam primio krv kad sam stradao. Tko god može neka da krv, nikome to ne smeta, a učinit će dobro djelo – zaključio je Uldrijan.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!