Urod i kvaliteta odlični, no hoćemo li se zbog cijene ove godine odreći sarme?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Udarna je sezona prodaje zelja, a unatoč teškoj godini proizvođači krajnjim rezultatom mogu biti zadovoljni. Svoj nasad je donekle od suše uspio spasiti Galovčanin Ivan Bobinac.

-Za neke sorte je suša nanijela štetu, za druge ne. Prinosi su u redu s obzirom na to da je bila suša. Dio je na navodnjavanju tako da je OK, dobro je – kaže mladi poljoprivrednik.

Ono što nije dobro su ulazni troškovi koji su ove godine pogodili i povrtlare. Cijene gnojiva su se primjerice utrostručile, pa su neminovno i oni morali dići cijene svog proizvoda.

Ivan Bobinac

-Ove godine je vreća zelja od 80 do 100 kuna, a prijašnih je bila 60,70, 80 kuna. Mi smo poskupjeli dvadesetak posto, a cijene svega su otišle daleko više u nebesa -napominje Bruno Horvat iz Velikih Zdenaca.

Cijenu je morao dići i Bobinac koji kao i Horvat prodaje na bjelovarskoj tržnici. Dok je prošle godine kilogram zelja kada se prodavao na vreće bio dvije i pol kune, ove je četiri. Kupci na bjelovarskoj tržnici na činjenicu da i sami moraju ruku zavući dublje u novčanik reagiraju različito.

-Neki razumiju, neki ne. To je stvar toga tko ima kakva primanja, onima s većim primanjima nije puno izdvojiti, a ljudima s manjim primanjima je naravno teže izdvojiti novac – navodi Bobinac.

Izdvaja se sve manje i ne trži se kao nekada. Ipak, oni koji žele kiseliti zelje ono svježe još stignu kupiti.

-Ljudi će sigurno kiseliti, a ovi kojima se ‘ne uhvati’ kiselo zelje i pokvari se, doći će kupiti opet – iskren je Horvat koji ističe kako bi s kiseljenjem ipak trebalo krenuti sada.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!