Izračunali smo koliko će do prosinca građani bivšim gradskim i općinskim dužnosnicima platiti za – odmor!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Skoro 200 tisuća kuna u razdoblju od šest mjeseci nakon lokalnih izbora bit će isplaćeno bivšem županu Damiru Bajsu i njegovim zamjenicima Nevenu Aliću i Bojani Hribljan. Kako smo nedavno izvijestili, to im omogućuje Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi, prema kojem šest mjeseci nakon prestanka obavljanja dužnosti imaju pravo na naknadu u visini prosječne plaće koju su primali tijekom posljednjih šest mjeseci obavljanja dužnosti, uključujući i doprinose.

Pravo na istu povlasticu imaju i dojučerašnji zamjenici gradonačelnika te načelnici, ali samo oni koji su tu dužnost obavljali profesionalno. U toj su kategoriji bivša zamjenica gradonačelnika Bjelovara Valna Bastijančić Erjavec i njezin kolega iz Grubišnog Polja Zlatko Pavičić. Njih oboje povlasticu vezanu uz plaće koristili su samo neposredno nakon prestanka obavljanja dužnosti. Konkretno, Bastijančić Erjavec mjesec i pol, do trenutka kad se vratila na posao nastavnice u školi, a Pavičić dva mjeseca, nakon čega se vratio na mjesto predavača u Srednjoj školi Bartola Kašića. Inače, prema podacima iz imovinske kartice, Valna Bastijančić Erjavec je kao zamjenica imala plaću od 23.050,59 kuna bruto odnosno 14.499,55 kuna neto, a Pavičić 15.661,44 kuna bruto ili 11.091,76 kuna neto.

Od petero načelnika koji su se prije nekoliko mjeseci oprostili od tih dužnosti, svi osim Drage Hodaka, koji je Općinu Đulovac vodio volonterski, imaju pravo na naknadu u visini plaće idućih šest mjeseci. Iako preostala trojica imaju uvjete za mirovinu, odlučili su iskoristiti mogućnost te još pola godine uživati u malo većim primanjima. Tako Općina Šandrovac bivšem načelniku Josipu Dekaliću još isplaćuje plaću u visini od 16.464,86 kuna bruto (10.922,64 kn neto).

-Činjenica je da nam to predstavlja dodatno opterećenje za proračun, ali prema zakonu, bivši načelnik ima pravo na taj iznos, a mi zakon moramo poštivati– kazao nam je novi šandrovački načelnik Dario Halauš.

I dok on nije oduševljen što Općina i dalje mora bivšem načelniku isplaćivati pozamašne iznose, novi velikotrojšćanski načelnik Marko Kutanjac ima drugačiji stav o činjenici što njegov prethodnik Ivan Kovačić koristi istu povlasticu.

-G. Kovačić je od samog početka vodio Općinu i puno je napravio za Veliko Trojstvo. Niti u jednom trenutku nitko, ni Općinski vijećnici ni ja, nismo negodovali zbog činjenice da je odlučio iskoristiti ovo pravo. Ovo mu je na neki način otpremnina koju je itekako zaslužio – kazao nam je Kutanjac. Kovačić je kao načelnik imao plaću u visini od 15.582,75 kuna bruto (10.378,65 kn neto).

S obzirom da svoje nasljednike dobili već u prvom krugu izbora, bivši načelnici općina Štefanje i Sirač, Ivo Emić i Branimir Miler, svoje posljednje ‘bonus’ plaće primit će još samo za studeni. Načelnička plaća Ive Emića iznosila je 18.603,34 kuna (12.222,83 kn neto), a Milerova 16.872,00 bruto (11.598,08 kn neto).

Gruba računica pokazuje kako će bivše zamjenike i načelnike s područja BBŽ građani za višemjesečni nerad platiti oko 470 tisuća kuna, a kad se tome doda skoro 195 tisuća za Bajsa, Hribljan i Alića, dolazi se do konačnog iznosa od oko 670 tisuća kuna.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!