Ministar najavljuje promjene, zdravstveni djelatnici o tome ‘pojma nemaju’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Da je hrvatsko zdravstvo bolesno znaju već i ptice na grani, samo do kraja ove godine se očekuje generiranje novih 6,7 milijardi kuna duga. Kako bi se ono izliječilo najavljuje se još jedna reforma zdravstva. Ministar Vili Beroš kaže da vizija reforme postoji, ali da je još prerano govoriti o tome kako će ona u konačnici izgledati. No, nacrt je iscurio u javnost i pokazao da bi sve opće i specijalne bolnice mogle dobiti novog vlasnika – državu jer će iz županijskog okrilja prijeći u ono državno. Nije to prvi put da se upravljačka prava prenose na državu. ‘Podržavljanje’ je provela SDP-ova Vlada za ministrovanja Rajka Ostojića da bi bolnice 2016. kada je na čelu ministarstva bio HDZ-ov Dario Nakić opet s dugovima bile vraćene na upravljanje županijama. Aktualni ministar Beroš centralizaciju pravda ujednačavanjem kvalitete roba, ali i optimizacijom troškova nabave kroz količinski popust, bolju pregovaračku poziciju, kontrolu troškova, transparentnost. Prvi reformski korak bi dakle trebala biti objedinjena javna nabava.

-Preduvjet da bi mogli objediniti javnu nabavu za sve zdravstvene ustanove je, na neki način, njihova vlasnička struktura, jer u ovom trenutku Ministarstvo i država nema mogućnost nametnuti obvezu bilo kojoj županijskoj bolnici da se pridruži objedinjenoj javnoj nabavi – rekao je Beroš za HRT.

I dok ministar najavljuje reformu, mediji o njoj pišu, oporba objavljene najave kritizira, a oni kojih se tiče o njoj ne znaju ništa.

-Reforma zdravstva obuhvaća puno segmenata oko kojih tek treba postići konsenzus svih dionika i trenutno je u fazi je kada bi uistinu bilo neozbiljno i neprofesionalno govoriti o očekivanim učincima. Za sada se još o svemu pregovara, usklađuje, raspravlja da bi se u konačnici definirao konačni sadržaj – kratko je na naš upit odgovorila v.d. ravnateljica Opće bolnice Bjelovar Ivanka Fehir-Radanović.

Osim bolnica, pod državno okrilje se planiraju staviti i Zavodi za hitnu medicinu i Zavodi za javno zdravstvo, a to je otprilike i sve što za sada zna i v.d. ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije Vedran Trupac.

-Iskreno, ne znam što bih vam rekao. Mi smo za to saznali neki dan kada smo dobili prijedlog reforme na mail u kojem se samo navodi da bi ubuduće bili pod Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i da ćemo postati djelatnici HZJZ-a, pa ćemo dobiti nove ugovore. I to je sve što ja znam, nije bilo nikakvog sastanka – čudi se Trupac i ističe kako su iznenađeni i šokirani.

Što reformska centralizacija znači za djelatnike, za funkcioniranje sustava i najvažnije – što ona znači za pacijente, hoće li se zahvaljujući tome smanjiti vrijeme čekanja na pretrage ili će se razina zdravstvene usluge u pojedinim sredinama dodatno srozati, ne zna se. O tome se još ne govori, ali to da oni koji bi reforme trebali provoditi i oni kojima su usluge potrebne, o tome što ih čeka saznaju posljednji nije ništa novo.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!