Otkriven novi termalni izvor koji će grijati toplice i poslovnu zonu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Tko se u blatu nije zablatio, taj se s termalnog izvora nije ugrijao, komentar je nakon današnje neobične presice bjelovarskog gradonačelnika Daria Hrebaka na ledenoj pustopoljini u Velikom Korenovu gdje će za nekoliko godina niknuti najveća industrijska zona u ovom dijelu Hrvatske. I sada znamo, grijana iz zelenog, termalnog izvora otkrivenog baš na toj parceli gdje su simbolično radnici iskolčili prostor buduće bušotine i energane.

-Poslovna zona je na 80 hektara, do nje stiže brza cesta, a sada imamo i izvor topline. Na oko 1500 metara dubine procjenjuje se da je voda od 60-70 stupnjeva. Potencijal toplane je četiri megavata i grijat će dodatno buduće toplice te pogone u zoni, rekao je Hrebak. Norveškom fondu prijavit će projekt bušotine vrijedan u pripremi 2 milijuna kuna, a nakon toga će se aplicirati za 1,3 milijuna kuna za gradnju bušotine.

Mladen Škrlec, odgovorni voditelj istražnih radova u istražnom prostoru Korenovo  rekao je da će gradnjom ovog pogona čiste energije u zrak biti emitirano 2,5 milijuna tona CO2 godišnje manje nego da je iz nekog drugog klasičnog izvora.

U tijeku je izrada lokacijske dozvole i procjene su da bi konkretni radovi mogli početi početkom 2023.

Gradonačelnik je objavio i dobre vijesti oko nastavka gradnje brze ceste jer su žalbeni postupci okončani i radovi su najavljeni za početak sljedeće godine.

Na obilježavanju mjesta bušotine, uz gradonačelnika Hrebaka i njegove suradnike, bili su Miroslav Golub i Josip Mesec, stručnjaci sa zagrebačkog Geotehničkog fakulteta, Svjetlan Hudec izrađivač Elaborata zaštite okoliša kompleksa Termi Bjelovar, Slobodan Kolbah, projektant geološkog rješenja za istražni prostor Korenovo, Tomislav Krsnik, glavni projektant idejnog projekta izrade bušotine KorGT-1, Ivica Elezović, projektant idejnog projekta izrade bušotine KorGT-1, Mladen Škrlec, odgovorni voditelj istražnih radova u istražnom prostoru Korenovo te geodeti iz Metre d.o.o. Bjelovar.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!