Izračunali smo koliko je vijećničkih mandata ostalo SDP-u nakon masovnog napuštanja stranke

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon povijesno lošeg nastupa na nedavnim lokalnim izborima, SDP je u Županijskog skupštini te općinskim i gradskim vijećima uspio ‘nagrabljati’ 16 vijećničkih mandata. No, nakon nedavnih previranja i najave izlaska iz stranke oko 300 članova s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, ta se brojka srozala na svega šest članova. Pribroji li im se i ‘najfriškiji’ član Županijske skupštine iz redova srpske manjine Obrad Komlenić, koji je, doduše, u Skupštinu ušao s liste grupe birača, ali je formalno član SDP-a, onda ta brojka raste na sedam.

No, i dalje je više onih SDP-ovih vijećnika koji su odlučili otići nego onih koji ostaju. U bjelovarskom Gradskom vijeću SDP tako više nema niti jednog vijećnika, s obzirom da je Antoneta Đokić, stranačka kandidatkinja za bjelovarsku gradonačelnicu na prošlim izborima, odlučila napustiti stranku.

Antoneta Đokić

SDP-u je zbogom nakon 16 godina odlučio reći i bivši garešnički kandidat za gradonačelnika, Slaven Đurđević. Ondje je SDP imao dva člana. Uz Đurđevića, mandat je osvojila dr. Nevenka Džonlić koja također odlazi, a umjesto nje u vijeću već sjedi Maja Delić koja nije članica stranke. Sebastijan Svat također je bio kandidat SDP-a za gradonačelnika, i to u svom Grubišnom Polju. Stranka je ondje osvojila jedan vijećnički mandat bez kojeg ostaje, s obzirom da Svat iz stranke odlazi.

U Čazmi su mjesta u vijeću sa SDP-ove liste osvojili Damir Đuran, bivši županijski povjerenik, koji je napustio stranku, a isto je još i prije nedavnih stranačkih previranja učinila i Ivana Sabljak Murlin. U stranci ostaje treća vijećnica s SDP-ove liste Tatjana Bertek.

Izlazak iz stranke najavilo je 300-tinjak članova

SDP je snažan ostao u Daruvaru gdje svih troje izabranih vijećnika – Igor Jareš, Danijela Štefan i Dalibor Jareš – ostaju u stranci. Isto planira i općinski vijećnik u Končanici Vinko Horina, dok njegova kolegica Marija Ulovec odlazi iz SDP-a. Isto je odlučila učiniti i jedina vijećnica u Velikom Grđevcu Valentina Kuhar Šanda.

U Županijskoj skupštini boje SDP-a ubuduće će predstavljati samo Daruvarčanin Igor Jareš. Drugih dvoje vijećnika izabranih na izborima u svibnju, Sandra Frčo i već spomenuti Slaven Đurđević, odlaze. Stranku neće zastupati ni manjinac Obrad Komlenić, inače član SDP-a.

Druvarčani predvođeni Igorom Jarešom ostaju u stranci

-Ja sam u Županijsku skupštinu izabran kao kandidat grupe birača i zbog toga ću u Skupštini nastupati neovisno o stranci. Kao što sam i rekao neposredno nakon izbora, podržat ću sve dobre projekte, bez obzira na to dolaze li oni od HDZ-a, SDP-a ili nekog trećeg, a isto tako i kritizirati loše – kaže Komlenić, a na pitanje znači li to da možemo očekivati da on i njegov stranački kolega Jareš potpuno drugačije glasuju o nekim stvarima, Komlenić je kratak.

-Sve je moguće. Nisu ni svi prsti jedne ruke isti, pa zašto bi bili županijski vijećnici – zaključuje vijećnik.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!