Nema obiteljskih liječnika, a EU novcem može se do kvalitetnije zdravstvene skrbi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – “Specijalizacija doktora medicine Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije” je EU projekt Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije vrijedan 1.011.785,86 kuna koji traje od veljače 2018. do kolovoza 2022., a kojim se želi podići razina zdravstvene zaštite na primarnoj razini. Ni Bjelovarsko-bilogorsku županiju naime nije zaobišao problem nedostatka liječnika, problem koji se diljem županije osjeti na primarnoj razini.

-Ne možemo reći gdje je najteže. Imamo pet ispostava i u svakom mjestu nedostaje specijalista, a što se tiče same obiteljske medicine nedostaje najmanje pet liječnika koji bi mogli sada uskočiti u postojeće zamjene – naglasio je na konferenciji o provedbi projekta v.d. ravnatelja Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije Josip Rajković.

Dodatan problem je i što je malen broj liječnika zainteresiran za specijalizaciju obiteljske medicine. U županijskom Domu zdravlja za tu specijalizaciju imaju samo jednu zainteresiranu osobu. Među onima koje za studija obiteljska medicina nije privlačila je i liječnica Antonija Kožul kojoj se ona ipak uvukla pod kožu.

-Zapravo sam uvidjela da je to jedna divna specijalizacija, teška i izazovna kao i djelatnost obiteljske medicine. To je jedna od rijetkih struka u kojoj se čovjeku pristupa na cjelovit i sveobuhvatan način i to je jedna od glavnih karakteristika obiteljske medicine. Često smo mi pacijentima i liječnici i socijalni radnici i psihijatri i mene je upravo ta sveobuhvatna dimenzija i ostavila u obiteljskoj medicini – kaže Kožul.

Nakon četverogodišnje specijalizacije doktorica Kožul će se vratiti na svoje radno mjesto, a od specijalizacije koristi imaju i liječnici, a što je najvažnije i sami pacijenti.

-Sva znanja i vještine koje stječemo tijekom specijalizacije će pomoći nama u našem radu, ali će od još veće koristi biti našim pacijentima koji će dobivati kvalitetniju i dostupniju zdravstvenu skrb – ističe specijalizantica obiteljske medicine.

Antonija Kožul je za sada jedina koja kroz EU projekt bjelovarsko-bilogorskog Doma zdravlja završava specijalizaciju, ali u Domu zdravlja žele osigurati još 12 specijalizacija – tri iz pedijatrije, četiri za obiteljsku medicinu, dvije za radiologiju, dvije za ginekologiju i jednu za ortodonciju. Kako jedna specijalizacija košta oko milijun kuna nadaju se da će povući europski novac.

-Dom zdravlja će pratiti natječaje i prijavljivati se na iste kako bi mogli što lakše financirati specijalizacije i nadamo se da ćemo prolaziti na natječajima – kaže v.d.ravnatelja Doma zdravlja BBŽ Josip Rajković.

Projekt “Specijalizacija doktora medicine Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije” je s 85 posto financiran iz EU fondova, a preostalih 15 posto osigurava Ministarstvo zdravstva. Projekt je na konferenciji pozdravila zamjenica župana Marija Jungić i naglasila da i Županija želi više mladih motivirati na medicinu.

-To planiramo i posebno podupirati i sa stipendijama malo većih iznosa. Nadamo se da ćemo s tim uspjeti krenuti već ove godine, a vjerojatno ćemo od tih stipendista i tražiti da ostanu raditi u županiji neko duže vrijeme – najavila je Jungić.

Nakon toga je važno osigurati i specijalizacije što se i želi postići projektima poput ovog “Specijalizacija doktora medicine Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije”.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ovaj članak je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ovog promotivnog članaka isključiva je odgovornost Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!