Matea i Elena uče daruvarske klince kako da se istovremeno opuste i ludo zabave

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Meditacija, različite poze, kontrola disanja – sve to stoji u opisu dobro poznatog pojma yoge. No, što kada bismo vam rekli da postoji i yoga za djecu? Na ovu sjajnu ideju došla je Matea Ivanović koja inače vodi daruvarski studio MBS.

– Prvi put sam se susrela s yogom za djecu u školi za učitelja yoge koji sam završila prošle godine. Jedna od nastavnih cjelina je bila upravo yoga za djecu. Kada sam otvarala studio, imala sam već u podsvijesti ideju da bi, osim programa za odrasle, htjela imati i programe za djecu. Sve mi se odlično uklapalo u viziju što želim imati u ponudi – rekla je Ivanović.

S obzirom na to da Matea vodi program za odrasle, oko onog za djecu trebala joj je pomoć.

– U razgovoru s jednom klijenticom Elenom koja je prije išla kod mene na satove yoge, sam saznala da je ona također završila za učiteljicu yoge te dobila certifikat za rad s djecom. Kontaktirala sam ju, našle smo se i brzo sve dogovorile jer je njezina želja od početka bila upravo yoga za djecu – rekla je.

 

Matea Ivanović


Uz timski rad Matee i Elene, Studio MBS trenutačno ima dvije grupe odnosno dva uzrasta koja pohađaju yogu za djecu – od četiri do sedam godina te djecu od osam do 12 godina.

– I jedna i druga zadovoljne smo odazivom. Jako nam je drago što u jednom Daruvaru postoji prostor za tako nešto. Iako smo u početku bile malo skeptične jer smo mali grad, a yoga je inače tema koja potiče diskutiranje, stvarno na kraju možemo reći da smo obje zadovoljne – kaže Ivanović.

Na satovima yoge djeca kroz igru, ples i maštu razvijaju svijest o tijelu, pokretu, a radi se i na fleksibilnosti, koordinaciji, ravnoteži, svjesnosti o dahu, načinu disanja te razvijanju njihove kreativnosti, dodaje.

Učiteljica yoge za djecu Elena Zinaić odgonetnula nam je osnovnu razliku yoge za djecu od one za odrasle.

– Djeci se za razliku od odraslih yoga položaji pokazuju kroz igru i maštu. Svaki položaj u yogi predstavlja neku životinju, predmet ili prirodnu pojavu pa se na takav način kroz priču najbolje približi djeci – rekla je Zinaić.

Puno se radi zajednički, međusobno kroz zajednički kontakt, dodaje Zinaić.

– Radimo u paru ili svi zajedno u krugu koji se naziva ljudska mangala. Tako stvorimo jednu lijepu pozitivnu energiju. Satovi su uglavnom tematski, npr. ako učimo o šumi, proći ćemo kroz položaje drveta, ptice, sunca ili mjeseca, a zvučno ćemo glumiti pčelice. Na kraju sata sjednemo i radimo zabavne vježbe disanja, opuštanja i vizualizacije. Djeca su zadovoljna i zabavno im je. Vole kada mogu biti opuštena i slobodna u zabavnoj atmosferi. Ako im je dosadno, kažemo im da se slobodno mogu izraziti i sve reći – rekla je Zinaić.

Rad s mlađom i starijom djecom ipak se razlikuje.

– S mlađima se više radi kroz maštovitost, igru i zabavu dok se sa starijima može raditi više ozbiljnijih i kompleksnijih položaja individualno ili u paru. Njima je uvijek zabavno raditi u paru, acro yogu – zaključuje.

Svi mališani od četiri do sedam godina koji se još žele pridružiti satovima yoge mogu se javiti Studiu MBS. Zbog poštivanja epidemioloških mjera, starija grupa je popunjena, no iz Studia poručuju da svi prate objave na njihovim društvenim mrežama kako bi se u budućnosti bili dio neke nove grupe.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!