Pedijatrijske ordinacije su pune, nikad nije bilo toliko bolesne djece!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Otkako radim, nisam imala toliko velik broj dnevnih pregleda, riječi su pedijatrice Marije Čatipović koja se ovih dana suočava s raznim bolestima svojih malih pacijenata. Iako se danas pod riječju “virus” prvo pomisli na Covid-19, doktorica kaže da veći obujam posla nije prouzročio koronavirus.

– Imamo svega. Respiratornih infekcija, šmrcanje, kašalj, proljev, povraćanje, povišena temperatura, no što je najzanimljivije i čega nije bilo prije, to su kombinacije navedenog. Naravno da je većina tih infekcija kod djece virusna i da ona prođe dobro, ali tu i tamo se naravno zalomi i koja upala pluća – kaže Čatipović.

Dr. Marija Čatipović

Iako se točan uzrok naglog porasta svih zaraza ne može sa sigurnošću tvrditi, prema mišljenju doktorice, situacija je nezapamćena jer se klima poremetila.

– Zadnjih četiri do pet godina nije normalno padao snijeg. Osjetim da je svaka godina sve teža, a ova 2021. je specijalno teška. Djeca nisu teško bolesna, ali svi su bolesni. Problem stoga nastaje i u vrtićima u koje djeca idu vrlo kratko, a onda se opet razbole. Primijetila sam da je i tu došlo do promjena, prije su manje bili bolesni oni koji su bili kod kuće ili na selu, ali ove godine se razbolijevaju čak i oni koji su doma. Više nema pravila – rekla je.

Za kraj je Čatipović savjetovala roditeljima da djecu što više izvode van i na zrak, bez obzira na vremenske uvjete.

– Mislim da bi im boravak na svježem zraku pomogao – zaključuje.  

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!