Upravno vijeće utvrdilo niz nelogičnosti u poslovanju ustanove, bivša ravnateljica nagrađena mjestom šefice odjela

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nakon višetjednog ‘natezanja’ s Upravnim vijećem i Službom za informiranje Javne ustanove razvojne agencije BBŽ (JURA), danas je konačno udovoljeno našem zahtjevu te su nam ustupljeni službeni zapisnici s prve i druge sjednice novog Upravnog vijeća. Kako smo svojedobno izvijestili temeljem informacija koje smo dobili iz pouzdanog izvora, bivša ravnateljica JURE Slobodanka Čalić nije se proslavila pred novim Vijećem, a to zapisnici i potvrđuju.

Od šest točaka o kojima se Vijeće izjašnjavalo na prvoj sjednici, samo su tri dobile zeleno svjetlo. Bivša ravnateljica ‘pala’ je čak i na prezentaciji osnivačkih akata svoje Ustanove jer su članovi vijeća utvrdili nepravilnosti vezane uz broj zaposlenih. Prema pravilniku o unutarnjem ustrojstvu trebalo bi ih biti 53, prema organigramu koji je na sjednici priložila ravnateljica 33, a zapravo ih je 16. Također, Upravno vijeće je primijetilo kako dva od četiri odjela ustanove – Odjel za strateško planiranje i Odjel za pripremu – imaju potpuno isti opis poslova! Stoga je Vijeće naložilo novu sistematizaciju unutar ustanove.

Članici Vijeća Danici Cetin Pajer za oko je zapela i činjenica da su u posljednje dvije godine značajno porasli troškovi za informiranje te troškovi intelektualnih usluga. Konkretno, 2019. godine JURA je za medije izdvojila 75 tisuća kuna, 2020. gotovo dvostruko više, 139 tisuća kuna, a u prvih šest mjeseci ove godine 88 tisuća kuna. Čalić je pojasnila kako riječ o sredstvima izdvojenima za vidljivost projekata Lokalno partnerstvo za zapošljavanje i Tehnička pomoć. Na sljedećoj sjednici članovi Vijeća dobili su uvid u to kojim su medijima sredstva isplaćena, no tih materijala nema u zapisniku.

Kad je riječ o intelektualnim uslugama, za njih je JURA 2019. izdvojila 72 tisuće kuna, a godinu dana kasnije 448 tisuća kuna! U prvih šest mjeseci ove godine za istu je namjenu isplaćeno 150 tisuća kuna. Vijeće je za iduću sjednicu zatražilo analitičke kartice za tu stavku, no one se u zapisniku s druge sjednice – ne spominju.

Primjedbe članova Vijeća na rad JURE padale su i kad se raspravljalo u poslovanju ustanove u prvih šest mjeseci 2021. Juditu Emić zanimalo je zašto se iz izvješća o radu djelatnika ne vidi tko radi na projektima energetske obnove županijskih škola. Ravnateljica Čalić je objasnila kako je te projekte prijavilo društvo RERA, a nakon odlaska v.d. ravnatelja te županijske tvrtke koja je u međuvremenu ugašena, preuzela ih je privatna tvrtka Euro Consulting d.o.o. čije usluge plaća – JURA. Na sljedećoj sjednici članovima Vijeća dostavljeni su materijali vezani uz suradnju sa spomenutom tvrtkom, no detalji se u zapisniku ne navode.

Iako je nakon ‘packi’ na prvoj sjednici Vijeća bivša ravnateljica Čalić imala priliku popraviti nepravilnosti na koje su joj ukazali članovi Vijeća, nije to u potpunosti učinila pa i u zapisniku s druge sjednice Vijeća stoji kako nisu pronađeni svi podaci o projektima za 2019. godinu.

Vijeće je, među ostalim, odlučilo i stati na kraj neobičnoj praksi da se šef ustanove godišnji plan rada Upravnom vijeću prezentira u ožujku tekuće godine. Donesena je odluka da se plan rada za 2022. godinu donese i prezentira u listopadu ove. Kako doznajemo, nova v.d. ravnateljica JURE Snježana Bogović Bradvica, iako je već studeni, to još nije učinila.

Unatoč brojnim nepravilnostima i primjedbama koje je na njezin način vođenja ustanove uočilo i izreklo Upravno vijeće, bivša ravnateljica Čalić do sada nije snosila posljedice. Nakon podnošenja ostavke na mjesto ravnateljice imenovana je šeficom JURINOG Odjela za pripremu projekata.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!