Zbog najvećeg klizališta dosad, centar grada bit će zatvoren dva mjeseca

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Pripreme za manifestaciju Advent u Bjelovaru u punom su jeku. Do sutra u podne traje javni poziv za izlagače i ugostitelje koji će na adventskom sajmu moći posjetiteljima ponuditi svoje proizvode i rukotvorine, a traju i pripremni radovi za postavljanje klizališta. Dašak onoga što građani mogu očekivati na ovogodišnjem Adventu prenio je bjelovarski dogradonačelnik Igor Brajdić.

– Advent je dobio jednoglasnu odluku stožera, tu nas može omesti jedino nacionalna razina, ali ne vjerujem da će se to dogoditi jer je na otvorenom, raširili smo ga na deset tisuća četvornih metara. Advent u Bjelovaru manifestacija je Grada Bjelovara za naše građane i sve posjetitelje, koji organizira Turistička zajednica Bilogora-Bjelovar, a u sklopu te organizacije nalazi se i klizalište koje smo ove godine povjerili našoj tvrtki Komunalac. Uključene su sve institucije u to, po prvi puta i zgrada Hrvatske pošte bit će okićena, naša Bjelovarsko-križevačka biskupija nam je uvijek na raspolaganju, napravit će jedan prekrasan adventski vijenac, a održat će se i Božić u Bilogori u Gradskom muzeju Bjelovar – otkrio je. Klizalište će biti postavljeno na novoj lokaciji, ispred zgrada Pošte i Gradske uprave.

– To je san naših roditelja, ali i baka i djedova koji su rekli da cijeli centar grada treba biti zatvoren i pretvoren u jednu veliku šetnicu. Iskoristili smo ovo vrijeme kad su na Korzu radovi po pitanju Aglomeracije pa nismo tamo željeli staviti klizalište da se nekome slučajno ne bi nešto dogodilo. Od 15. studenog, od ponedjeljka u 7 ujutro odlučili smo ispuniti želju starijih i zatvoriti jednu od glavnih prometnica na Trgu Eugena Kvaternika od Gradske uprave do kraja Pošte. Ta ulica bit će zatvorena sljedeća dva mjeseca. I prometna studija pokazala je da treba biti zatvoreno i pretvoreno u veliku šetnicu jer na taj način potičemo građane na šetnju i korištenje bicikala, a sve manje poticanje korištenja automobila – pojasnio je. Svjestan je kako bi moglo doći do brojnih kritika građana, no smatra ovo probom kako bi se vidjele reakcije.

– Klizalište će se prostirati na 500 četvornih metara, koje će biti najveće ne samo u našoj županiji, već i u regiji. Posebno sam ponosan da će više od 300 djece svih bjelovarskih vrtića, i gradskih i privatnih, proći besplatnu školu klizanja koju je omogućio Grad Bjelovar. Klizanje za mene danas više nije samo sport, nego i kultura koju grad poput Bjelovara treba imati – smatra Brajdić. Naglasio je kako Turistička zajednica i Komunalac ovogodišnji Advent organiziraju uz nula troškova intelektualnih usluga, samo s troškom koji se odnosi na organizaciju Adventa, odnosno klizališta. Kako je već spomenuto, tvrtka Komunalac ove je godine dobila zadaću postaviti klizalište. Kako je do toga došlo, pojasnio je član uprave Komunalca, Josip Heged.

– Prvi put ove godine klizalište će raditi tvrtka Komunalac sukladno odluci Grada Bjelovara i mi kao tvrtka kojoj je Grad osnivač nismo mogli odbiti tu zamolbu. To je nešto novo s čim se mi susrećemo u svom poslovanju, ali Komunalac je tvrtka koja pruža brojne usluge u ovom Gradu. Ne bojimo se te odgovornosti i obaveza, spremni smo pripomoći našem Gradu da se ova sezona klizanja odvija u najboljem redu. Mi smo ovih dana započeli sa svim pripremnim radnjama, konkretno prikupljamo ponude za izradu podnice klizališta, za nabavu i najam reflektora, LED rasvjete, zvučnika, najam fiskalnih blagajni… sve pripremne radnje su u tijeku i očekujemo da ćemo to uspješno privesti kraju već sljedećeg tjedna – ističe Heged. Otkrio je i cijene klizanja.

– Cijene usluga na klizanju bit će promotivne, utvrđene odlukom Grada. Za djecu do 7 godina starosti cijena sata klizanja bit će deset kuna, za djecu stariju od 7 godina i odrasle cijena klizanja bit će 15 kuna. Tu su i grupne ulaznice, do sedam korisnika moći će za 60 kuna klizati jedan sat, a za vrtićku djecu grupe sat klizanja bit će 30 kuna, što uključuje u ovom slučaju i najam klizaljki. Inače najam klizaljki je deset kuna po satu i najam rekvizita za klizanje za one koji trebaju pomoć u klizanju deset kuna – navodi. Klizalište će se prostirati na oko 500 četvornih metara. Radnim danom će raditi od 9 do 21 sat, subotom od 9 do 22 sata, a nedjeljom od 9 do 24 sata. Otvorenje se očekuje 27. studenog. Direktorica Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar, Ana Kelek sretna je što su se u organizaciju uz TZ uključili Grad i Komunalac, a posebno je naglasila dokad će klizalište biti na raspolaganju građanima.

– Naše će klizalište ove godine raditi nešto duže, odnosno do 16. siječnja. Mi želimo da svi naši vrtićanci ove godine prođu školu klizanja i probaju privikavanje na led. Pripreme za Advent idu, 27. studenog će biti otvorenje i Adventa u Bjelovaru i klizališta. Još jednom pozivam izlagače i ugostitelje da se prijave na javni poziv koji je u tijeku i završava sutra u 12 sati. Pristiglo je zaista puno ponuda dosad, interes je velik, ali još uvijek ima mjesta, napravit ćemo mjesta i zaista želimo napraviti najljepši Advent našim Bjelovarčanima, ali i gostima. Imat ćemo i tradicionalno paljenje adventske svijeće uz popratne programe i neke manje programe na našem glazbenom paviljonu. Prebacili smo sve s Korza nazad u park, ali ne na šetnicu, nego na ovu stranu koja možda nekad u budućnosti postane šetnica – nada se Kelek. Dogradonačelnik Brajdić na kraju je poručio da Advent neće ulaziti u obnovljeni park, ali i pozvao sve da dođu i okušaju se u klizanju.

– U kontaktu sam s ravnateljem Hrvatskog zavoda no zdravstvo, pošto se održava na otvorenom, nema nikakve prepreke da ljudi dođu i slobodno kližu, naravno ipak kao načelnik Stožera pozivam na oprez – zaključio je.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!