Župan Marušić odlučan da stvari u JURI istjera na čistac

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nejasan broj zaposlenih, značajan rast troškova za medijsko oglašavanje, kao i za intelektualne usluge, nelogičnosti oko projekata energetske obnove škola… To su samo neke od stavki na koje su primjedbe imali članovi novog Upravnog vijeća Javne ustanove Razvoje agencije Bjelovarsko-bilogorske županije (JURA) na posljednje dvije sjednice. Neke od njih im je bivša ravnateljica ustanove Slobodanka Čalić pojasnila, no mnoga su pitanja ostala bez odgovora ili su odgovori bili nepotpuni što je Upravno vijeće stavilo pred zid. Stoga je predsjednik Vijeća, Kristijan Kalamiza, odlučio reagirati.

-Na prve dvije sjednice vidjeli smo da je u poslovanju JURE puno stvari koje jednostavno ne ‘štimaju’. Od banalnih propusta, kao što su pogreške u Statutu ustanove, preko činjenice da se plan poslovanja za tekuću godinu donosio u ožujku, pa sve do puno ozbiljnijih problema. Kako ni ja, a ni ostali članovi Upravnog vijeća nismo istražitelji, a postoji način da se stanje detaljno analizira i ispita, o svemu sam razgovarao sa županom Marušićem koji bi trebao odlučiti što dalje – kazao nam je Kalamiza.

Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić nam je potvrdio kako je razgovarao s Kalamizom te kako je već poduzeo određene korake kako bi se sve nejasnoće oko poslovanja JURE razjasnile.

-Kao što sam najavio kada sam postao župan, pozvao sam reviziju da ispita dosadašnje poslovanje u pet najvećih županijskih tvrtki i oni rade na tome već neko vrijeme. Sto se tiče Jure, pozvao sam i SAFU, agenciju nadležnu za financiranje i ugovaranje vezano uz EU projekte da obavi svoj dio posla. Ako je bilo nepravilnosti, njihov je posao da ih otkriju i o tome obavijeste nadležna tijela – kaže Marušić.

Kako doznajemo, župan je odlučan da ovu stvar istjera na čistac, bez obzira na moguće posljedice. Što i ne čudi, s obzirom da je riječ o jednoj od najvažnijih županijskih ustanova, koja bi trebala koordinirati milijunske projekte koji su u tijeku, kao i one koji se tek trebaju realizirati, uključujući i one iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te Razvojnog sporazuma Sjever.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!