Miran niže medalje, ali zbog neadekvatne dvorane u Bjelovaru neke od disciplina pate

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Jedan od najboljih bjelovarskih sportaša Miran Maričić (24) ne prestaje iznenađivati svojim sportskim talentom koji svakim danom sve više raste. Dokazao je to još jednom na President’s Cupu koji se ovih dana održavao u poljskom Wroclawu. Naime, Miran je oko vrata stavio dvije bronce u disciplinama zračna puška na deset metara i mali kalibar trostav na 50 metara. Inače, to natjecanje prije se zvalo Finale svjetskog kupa gdje je pozvano samo prvih 12 strijelaca svijeta prema svjetskoj rang ljestvici, priča nam Miran.

– Bio sam pozvan kao deseti na malom kalibru i kao jedanaesti na zračnoj pušci. Imao sam u planu ući u finale što mi je samim time velika čast jer sam u društvu najboljih strijelaca. Na kraju, vratio sam se kući s tri brončane medalje. Nema veće konkurencije, natjecao sam se s najboljima od najboljih – rekao je Miran.

Inače, u streljaštvu postoji klečeći, ležeći i stojeći stav u kojem, kaže Miran, ima najviše iskustva.

– Zračna puška se puca samo u stojećem stavu, a zračnu pušku pucam od 2008. godine pa mogu reći da tu imam najviše iskustva. S druge strane, mali kalibar je trostav, prvo se puca klečeći stav, zatim ležeći i na kraju stojeći.Trostav je prilično iscrpljujuć jer dugo traje, čak i po tri sata. S malim kalibrom počeo sam prije godinu dana što nije dugo za ovako velike rezultate. Prvo finale na OI u trostavu, a sada i medalja u Poljskoj. Mogu biti presretan – rekao je Miran.

Što se tiče težine stavova, ležeći je, kaže, poprilično težak, no nada se napretku kroz godine rada. Nažalost, napredak, barem ne u svim disciplinama, Miran ne može dostići u Bjelovar jer adekvatnih uvjeta – nema.

– U Bjelovaru nemam uvjete za trostav na 50 metara pa dok idem na treninge za Zagreb, pati mi trening na zračnoj pušci. Tako je i obrnuto. Nadam se da će u Bjelovaru po tom pitanju doći do neke promjene. Put za Zagreb je poprilično naporan jer osim putovanja, na treningu sam četiri efektivna sata. Ne mogu si priuštiti kraći trening jer, kada već putujem na cijeli dan, to mora biti sportski odrađeno. Uglavnom, cijeli dan mi ode ako idem na trening za Zagreb – priča.

No, za Mirana nema previše odmora jer uskoro će u Hrvatskoj imati par međunarodnih natjecanja koja će ujedno biti i izborna za reprezentaciju. Dok se Miran priprema za nadolazeća natjecanja, prisjetio se onih najdražih.

– Definitivno mi je najdraže iskustvo s Olimpijskih igara u Tokiju, posebno finale u malokalibarskoj pušci. Nakon toga, draga mi je medalja i osvajanje kvote na Svjetskom prvenstvu te titula svjetskog prvaka kao junior 2017. godine. Ono što zasigurno uvrštavam u top tri je i posljednje natjecanje u Poljskoj – kaže.

Da bi svako dijete trebalo barem probati neki od sportova slaže se i Miran te poziva zainteresirane da se okušaju u streljaštvu.

– Svi Bjelovarčani i Bjelovarčanke mogu doći na bjelovarsku streljanu u Ulicu Otona Kučere 1b i okušati se u streljaštvu – zaključuje Miran Maričić.

FOTO: Privatni album i ISSFa

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!