Svi žele termin za testiranje, zdravstveni djelatnici maksimalno ‘rastegnuti’ i ne znaju do kada će moći tako

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Telefoni u županijskom Zavodu za javno zdravstvo danas ne prestaju zvoniti. Građani bez covid-potvrda, prvenstveno zaposlenici javnih i državnih službi, krenuli su u lov na vlastiti termin za testiranje kako bi bili spremni za nova pravila koja, odlukom nacionalnog Stožera civilne zaštite, na snagu stupaju sutra. Time su se zaposlenici Zavoda još malo ‘rastegnuli’ i krenuli su s ‘brisanjem’ građana. Činit će to svakoga dana, od pola šest ujutro, a radit će se i u poslijepodnevnom terminu.

-Upita je jako puno. Do sada smo u Bjelovaru dnevno testirali stotinjak građana, a sada će ih biti 300. Aktivirali smo i sve gradske ispostave, u Garešnici za danas imamo naručenih 160 ljudi, u Grubišnom Polju i Daruvaru po 70-ak, maloprije su nas kontaktirali i iz Čazme i tražili da organiziramo testiranje. Dajemo zaista svoj maksimum – kazao nam je v.d. ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Vedran Trupac. Dodaje kako na testiranje svoje radnike naručuju uglavnom tvrtke i ustanove, no problem je što s većina sjetila zvati tek danas, a nemoguće ih je sve testirati u jednom danu.

U Zavodu su osigurali i dio termina za ostale građane kojima će negativan test trebati da, primjerice, odu u poštu po paket, po neku potvrdu u javnu ustanovu ili pak idu na predstavu ili svadbu.

-Građani koji trebaju potvrdu za sebe i dalje se svakodnevno mogu naručiti na broj telefona 043/247-201 i dobit će svoj termin – kaže Trupac.

Vedran Trupac, v.d. ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo BBŽ

Uz poslove pojačanog testiranja, zaposlenici Zavoda i dalje cijepe građane protiv koronavirusa, kontaktiraju ljude koji su bili sa zaraženima, a tu su i drugi poslovi nevezani uz pandemiju koji trenutno pate. Na pitanje koliko dugo mogu izdržati takav tempo, Trupac iskreno odgovara.

-Ne znam, zaista ne znam. Tješi nas činjenica da u posljednje vrijeme raste interes građana za cijepljenje pa se nadamo da će se taj trend nastaviti i da će se gužve za testiranje smanjiti kroz dva tjedna – kaže Trupac.

Gužve vladaju i u Ljekarni Bjelovar, gdje se građani također mogu testirati. Ravnateljica Katarina Fehir Šola nam je potvrdila kako im upiti, uglavnom tvrtki, pristižu od petka.

– Molit ću sve građane da se najave za testiranje jer nećemo moći konstantno biti otvoreni budući da moramo organizirati primarni posao u ljekarni. Kolege koji će biti u timu za testiranje će raditi prekovremeno ili mimo svog radnog vremena tako da molim da se prate obavijesti na društvenim mrežama kad će biti moguće testiranje – poručuje Fehir Šola te dodaje kako su najave potrebne, ne samo zbog organizacije posla, već i zbog količine testove koje ljekarna može dobiti.

Da mnoge ustanove kasne s najavom testiranja zaposlenika, potvrđuje i primjer iz čazmanske Osnovne škole gdje su tek danas prikupili podatke o tome tko treba na testiranje.

Katarina Fehir Šola, ravnateljica Ljekarne Bjelovar

-Do 10 sati djelatnici škole trebali su nam dostaviti potvrdu, bilo da je to covid potvrda ili potvrda da je netko od člana obitelji prebolio Covid. Nakon toga ćemo vidjeti koliki je stvaran broj onih koji nisu cijepljeni i koji se trebaju testirati. Za njih planiramo imati organizirano cijepljene u jednoj od ustanova s kojima ćemo vjerojatno sklopiti ugovor. Prema tome ćemo vidjeti kakva će biti organizacija rada u školi odnosno hoćemo li nastavu moći organizirati u školi ili ne – rekla je rano jutros ravnateljica OŠ Čazma Lidija Osman.

Kad je riječ o plaćanju, troškove testiranja za zaposlenike za sada snose poslodavci, no prema nekim najava, ta praksa neće trajati vječno. Cijene testiranja iznose između 100 i 150 kuna.

 

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!